Η Δημοκρατία Σέρπσκα ιδρύει μονάδα χωροφυλακής

Η Δημοκρατία Σέρπσκα ιδρύει μονάδα χωροφυλακής

Παρά την κριτική πολλών διεθνών οργανισμών και πολιτικών από βοσνιακά κόμματα, το υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) εισήγαγε την Τρίτη μονάδα χωροφυλακής, ως τον νέο σχηματισμό της αστυνομίας σε αυτή την οντότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο κοντά στη Μπάνια Λούκα, στην οποία συμμετείχε ολόκληρη η ηγεσία της RS, συμπεριλαμβανομένου του Σερβοβόσνιου μέλους της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, ο οποίος δήλωσε ότι η νεοσυσταθείσα μονάδα είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

«Η χωροφυλακή είναι μια επιχειρησιακή μονάδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα καθήκοντα και είναι κινητή, όχι στατική. Αναπτύσσουμε σύγχρονες αστυνομικές δυνάμεις παρόμοιες με εκείνες της Δύσης. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι έλαβα θετικά μηνύματα από ανθρώπους σε ολόκληρη την RS για τον τρόπο με τον οποίο οργανώσαμε αυτό, διότι δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση ασφάλειας και αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Dodik.

Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που ενδεχομένως να προέλθουν από οποιαδήποτε πλευρά, όπως απειλή για τη συνταγματική δομή ή την ασφάλεια οποιουδήποτε από τους πολίτες μας».

Η Πρόεδρος της RS, Željka Cvijanović, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

«Επιθυμία μου είναι ότι κανείς δεν έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιήσει δύναμη και όπλα, θα ήθελα να μπορούσαμε να οικοδομήσουμε νοσοκομεία ώστε να μην έχουμε άρρωστα άτομα, αλλά, δυστυχώς, ο κόσμος είναι διαφορετικός … Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση των θεσμών μας και την ικανότητα να έχουμε μία ασφαλή και σταθερή RS, και για να είμαστε μια τέτοια δημοκρατία, πρέπει να είμαστε ισχυρότεροι οικονομικά. Πρέπει να προστατεύσουμε την πολιτική σταθερότητα των θεσμών μας και πρέπει καθημερινά να ενισχύουμε τη γενική μας ασφάλεια», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο Βόσνιος Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Ramiz Salkić, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα μονάδα θα χρησιμεύσει για την προστασία και την εφαρμογή ορισμένων πολιτικών ιδεών και στόχων.

«Μια καλά εκπαιδευμένη και άρτια εξοπλισμένη μονάδα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει λιγότερους αστυνομικούς, μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη εάν επιβληθεί από το σύστημα ή μια ομάδα συμφερόντων», υποστήριξε ο Salkić.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ομοσπονδίας της Β-Ε, Aljoša Čampara, δήλωσε ότι η σύνθεση της χωροφυλακής της RS είναι μια ανεπιτυχής προσπάθεια να βγούμε από μια δύσκολη κατάσταση.

Εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της RS δεν επέκτεινε την ικανότητά του, αλλά σχημάτισε μια νέα μονάδα από τους υφιστάμενους υπαλλήλους.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η νέα αστυνομική μονάδα μπορεί να βοηθήσει τη συνοριακή αστυνομία της Β-Ε στην προστασία των κρατικών συνόρων από τους παράνομους μετανάστες, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ένα θέμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της RS σε πολιτικές διαμάχες με τους Βόσνιους πολιτικούς./ibna