Η κλιματική αλλαγή, το Μάτι και η στροφή Μητσοτάκη

Η κλιματική αλλαγή, το Μάτι και η στροφή Μητσοτάκη

Στην δολοφονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Αττικής αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την καταστροφή που κόστιζε την ζωή σε 102 ανθρώπους κάνοντας λόγο για μια”διαφορετική” φωτιά η οποία “οδηγούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης”.  Επισήμανε μάλιστα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει από το βήμα του ΟΗΕ πως η πυρκαγιά στην Αττική πήρε ακραίες διαστάσεις εξαιτίας της έντασης του φαινομένου ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κ. Μητσοτάκης “προχώρησε σήμερα μια ακόμη θεαματικότερη “κωλοτούμπα”, από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ”.

“Συστήνουμε στον κ. Μητσοτάκη να παραμείνει εκτός της χώρας! Φαίνεται ότι μόνο εκεί μπορεί να αφήσει πίσω του το προσωπείο του λαϊκισμού και του ψεύδους, που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την πραγματικότητα”, πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη στην μνήμη των θυμάτων κατηγορώντας τον για τυμβωρυχία.

Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη αναφορά Μητσοτάκη προκάλεσε έκπληξη, ακόμα και στους ψηφοφόρους του κόμματος του. Και αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση καταλόγισε την ευθύνη της καταστροφής στην προηγούμενη κυβέρνηση, την περιφερειάρχη Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Μετά την πυρκαγιά και στον απόηχο των 102 νεκρών σε συσκέψεις που είχε ο Αλ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, με επιστήμονες αυτό που υπογραμμιζόταν ήταν πως το φαινόμενο των ακραίων ανέμων σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν οφείλονταν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην κλιματική αλλαγή. Η Ν.Δ. ωστόσο έκανε λόγο για ανικανότητα, έλλειψη συντονισμού, σχεδίου και αργής αντίδρασης.

“Σταματήστε να υπενθυμίζετε στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητάς σας. Οι Ερινύες θα σας κυνηγούν για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι για το Μάτι υπάρχει ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη”, απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι φέτος παρά τις πολλές πυρκαγιές δεν υπήρξε νεκρός./ibna