Η Ελλάδα «εγκαταλείπει» τον λιγνίτη – Κλείνουν οι μονάδες μέχρι το 2028

Η Ελλάδα «εγκαταλείπει» τον λιγνίτη – Κλείνουν οι μονάδες μέχρι το 2028

Την νέα εθνική πολιτική της χώρας για την Ενέργεια και το Κλίμα αναμένεται να υιοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση μέχρι το 2028 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη και την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο 35% έως το 2030.

«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της Ε.Ε. που δε θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030».

«Η ελληνική κυβέρνηση – όπως επεσήμανε ο ίδιος- σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028».

Τις δράσεις μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το αναθεωρημένο, αυξημένης φιλοδοξίας Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα περιέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την παρέμβαση του στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε.

«Για την νέα ελληνική κυβέρνηση, το ΕΣΕΚ θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηθεί η εθνική ενεργειακή πολιτική. Στα πλαίσια της νέας στρατηγικής θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση της μείωσης του μεριδίου του  λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αφορά πάνω από 4.000 άμεσα εργαζομένους και πολλαπλούς εξαρτώμενους. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο, συνολικό πλάνο δράσης για αυτό το θέμα και είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να έχουμε την συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών. Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η απαραίτητη συμβολή με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία» υπογράμμισε ο Γεράσιμος Θωμάς.

Ο ίδιος στάθηκε, τέλος, ιδιαίτερα στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον οποίο βλέπει τρεις άξονες: Την παρακολούθηση των πολιτικών που ακολουθούνται από τα κράτη-μέλη με έμφαση στην διαφάνεια, την ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση των χρηματοδοτικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου του κατάλληλου πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων ώστε να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση./ibna