ΑΙΡΑC: Οι ΗΠΑ θεωρούν Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ τρεις αξιόπιστους εταίρους

ΑΙΡΑC: Οι ΗΠΑ θεωρούν Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ τρεις αξιόπιστους εταίρους

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC κατά την οποία ανασκόπησαν από κοινού τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, υπογραμμίζοντας με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ, αλλά και τη διασύνδεση των ΗΠΑ με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Εξετάστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν σε αυτή τη συνεργασία και συζήτησαν ιδιαίτερα θέματα όπως η πρόοδος στην άρση του εμπάργκο με τη γνωστή αναθεώρηση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της οργάνωσης AIPAC υπογραμμίστηκε η ευαρέσκεια για το επίπεδο των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο για τη δική της συμπαράσταση στην προσπάθεια να συμβάλει στη βελτίωση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού και για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της οργάνωσης υπογράμμισαν για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ είναι τρεις αξιόπιστοι εταίροι, τρία κράτη, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την ηγεσία της AIPAC για τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα, για τις παραβιάσεις, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα έναντι της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας./ibna