Τετ α τετ 20 λεπτών Μητσοτάκη Trum σήμερα στη Νέα Υόρκη

Τετ α τετ 20 λεπτών Μητσοτάκη Trum σήμερα στη Νέα Υόρκη

Τετ α τετ 20 λεπτών με τον Πρόεδρο Trump θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας και στο ξεκίνημα θα συμμετέχουν και οι σύζυγοι των δύο ηγετών, ενώ στην συνέχεια θα μείνουν οι δύο τους. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 (τοπική ώρα) και θα γίνει λίγο πριν την δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος Trump στους ηγέτες που μετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών υπάρχουν θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο ραντάρ των αμερικανών επενδυτών, εξηγούσε κυβερνητική πηγή. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλες επιχειρήσεις. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος Trump στους ηγέτες που μετέχουν στην Σύνοδο του ΟΗΕ.

Νωρίτερα στις 11:00 (τοπική ώρα)  το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση με τον Zoran Zaev όπου θα συζητηθούν τα θέματα των δυτικών Βαλκανίων και η ενταξιακή τους προοπτική υπό την προϋπόθεση πάντα της τήρησης των όρων της ΕΕ. Στις 11:30 (τ.ώ) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ενώ στις 12:00 (τ.ώ)  θα παραβρεθεί σε κλειστή συνεδρίαση του γεωστρατηγικού ινστιτούτου Atlantic Council με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και σε συνάντηση με τους επικεφαλής 30 μεγάλων αμερικανικών εταιρειών με οικοδεσπότη τον υπεύθυνο της Goldman Sachs David Solomon. Ο Πρωθυπουργός θα αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και θα προβάλλει την φιλική στην επιχειρηματικότητα νέα πολιτική της κυβέρνησης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 16:30 (τ.ώ) το απόγευμα. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νωρίτερα να έχει την πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, εφόσον το επιτρέψουν τα χρονικά περιθώρια από τις υποχρεώσεις των δύο ηγετών. Σε διαφορετική περίπτωση η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη. Εφόσον τον επιτρέψει το πρόγραμμά του ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί το μεσημέρι και με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας.

Η ημέρα ξεκινά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8:00 πρωί τοπική ώρα, με την δεξίωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενώ στην συνέχεια θα συμμετάσχει στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής από τις 9:00 – 11:00(τ.ώ).

Ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του στη Νέα Υόρκη προωθεί τον τριπλό στόχο:  την ανάδειξη τους μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην οικονομία, προβάλλει τις θέσεις της Ελλάδας στα διεθνή και περιφερειακά θέματα και παράλληλα συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις που αφορούν την ανθρωπότητα όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του για την Κλιματική Αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την δέσμευσή του για “απολιγνιτοποίηση” της παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028 και πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό να ξεπεράσουμε νωρίτερα τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για αύξηση στο 35% της παραγόμενης ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψή τους συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας όπου συμφωνήθηκε η προετοιμασία για αποστολή υπό την κολομβιανή κυβέρνηση στην χώρα μας. Ο Πρόεδρος της χώρας που είναι λάτρης της Ελλάδας εξέφρασε ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα για ελαιόλαδο και κρασιά.

Συνάντηση είχε όμως ο πρωθυπουργός και με τον ομόλογό τους της Αλβανίας Edi Rama κατά την οποία έθιξε τα ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι “έχουν τεθεί πέντε προϋποθέσεις από την πλευρά της ΕΕ, εμείς επιμείναμε στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας”. Ο Edi Rama έδειξε πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον περιθώριο της ευρωαραβικής σύσκεψης 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός είδε επίσης τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσόβου Alexandar Vucic και Hashim Thaci. Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων είναι διαφορετικό. Επίσης ότι Κοσσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θέση της Ελλάδας ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνούν εμείς δεν έχουμε πρόβλημα.

Με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Mahmoud Abbas το βασικό ζήτημα ήταν το Πατριαρχείο όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια. Ο Mahmoud Abbas τον προσκάλεσε στην Παλαιστίνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον προσκάλεσε επίσης και το θέμα είναι ανοικτό./ibna