Σειρά επαφών είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο περιθώριο της 74ης ΓΣ του ΟΗΕ

Σειρά επαφών είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο περιθώριο της 74ης ΓΣ του ΟΗΕ

Ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την ομόλογό του της Ινδονησίας, Retno L.P. Marsudi.

Οι δυο Υπουργοί υπέγραψαν συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε ένα πλήθος τομέων. Ειδικότερα, οι συμφωνίες ανοίγουν το δρόμο για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, στενότερη συνεργασία σε θέματα ενίσχυσης μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, βελτίωση υποδομών και μεταφορών, καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η βιομηχανία, η έρευνα και τεχνολογία, οι υπηρεσίες υγείας, η ναυτιλία, η ενέργεια, η γεωργία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό και εμπορικό «άνοιγμα» της Ελλάδας σε μια από τις πλέον ταχέως αναδυόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με αξιόλογη δυναμική για την ανάπτυξη ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, αλλά και την ενίσχυση των επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των οικονομικών φορέων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμφωνίες ενθαρρύνουν όχι μόνο την ανταλλαγή οικονομικών και εμπορικών πληροφοριών, αλλά και την ανάληψη δράσεων για την προώθηση εμπορικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, όπως εκθέσεις, συμπόσια κ.α.

Επιστέγασμα της σημαντικής αυτής προσπάθειας από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας είναι η δημιουργία μιας Μεικτής Επιτροπής Ελλάδας-Ινδονησίας για την Οικονομική Συνεργασία, η οποία και θα διασφαλίζει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο υπουργός εξωτερικών είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γεωργίας και της Ανδόρρας, κατά τις οποίες οι συνομιλίες εστιάστηκαν στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26, στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και της ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πέραν του αιτήματος στήριξης στην ελληνική υποψηφιότητα, βασικά αντικείμενα των συνομιλιών αποτέλεσαν η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, καθώς και η ετοιμότητα της χώρας μας να σταθεί αρωγός και σύμβουλος στην προσπάθεια για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο αυτών χωρών με την ΕΕ.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Σε λίγη ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στις εργασίες της ΓΣ, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αμέσως μετά θα παρακολουθήσει την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ για το κλίμα. Το απόγευμα, θα συμμετάσχει στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ./ibna