Τι θα συζητήσει ο Σταϊκούρας με τους Θεσμούς

Τι θα συζητήσει ο Σταϊκούρας με τους Θεσμούς

Σήμερα ξεκινά η πρώτη επίσημη «διαπραγμάτευση» της νέας κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Στο τραπέζι μπαίνουν οι προβλέψεις για πλεονάσματα και ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για ακόμη 1 μήνα , σε συνδυασμό με την καθιέρωση μιας νέας πάγιας ρύθμισης εξόφλησης χρεών στο δημόσιο σε 24 δόσεις για τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και σε 48 δόσεις για έκτακτες οφειλές (φόροι κληρονομιάς ή βεβαιωμένες οφειλές μετά από έλεγχο).

Τα πλεονάσματα και οι στόχοι για την ανάπτυξη είναι σε πρώτο πλάνο. Για το 2019, κοινός τόπος ανάμεσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης και των θεσμών είναι σύμφωνα με πληροφορίες πως ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος, εφόσον επιβεβαιωθεί, να οδηγήσει σε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για φέτος, ή άλλα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Ο ρυθμός ανάπτυξης, δε, εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρά χαμηλότερος από 2%.

Για το 2020, τα νούμερα μπαίνουν πλέον στο τραπέζι. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όμως και ελαφρύνσεις συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ με παράλληλη διατήρηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης», την οποία καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

“Αποχώρηση” Κοστέλο και ΔΝΤ

Οι συζητήσεις οι οποίες ξεκινούν σήμερα (στο παλιό υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας) γίνονται με την Κομισιόν να έχει προχωρήσει σε μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα. Μετά από πολλά χρόνια, ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής για το ελληνικό πρόγραμμα στα μνημονιακά χρόνια αλλά και στις τρεις πρώτες μεταμνημονιακές αποστολές, θα παρακολουθεί τις συζητήσεις από τις… Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τον ρόλο του έχει αναλάβει στην Αθήνα ο Paul Kutos, με βαθμό τμηματάρχη.

Παράλληλα με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από την Κομισιόν πραγματοποιείται και η επίσκεψη του ΔΝΤ, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, προκειμένου το Ταμείο να συντάξει την έκθεση του άρθρου 4./ibna