Μαραθώνιος συναντήσεων και επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Μαραθώνιος συναντήσεων και επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Συναντήσεις με Trump, Erdogan, Zaev, Rama, Thaci

Συνεχίζοντας από εκεί που είχε μείνει μετά την πρώτη περιοδεία του στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και με στόχο πάντα να προβάλλει μία νέα εικόνα της Ελλάδας ως μίας χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει και έχει άποψη σε όλες τις μεγάλες διεθνείς συζητήσεις, φθάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή την συμμετοχή του στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα παραμείνει για έξι ημέρες στη Νέα Υόρκη όπου και θα έχει συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Donald Trump. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει την Δευτέρα και την Παρασκευή στις εργασίες του ΟΗΕ, θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές, θα πάρει μέρος σε συνεδριάσεις think tank για την εξωτερική πολιτική και θα έχει τέλος της επιβεβλημένες συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας.

Αν και ίσως προτιμούσε να το αποφύγει λόγω της βεβαρυμμένης ατμόσφαιρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και με τον Zoran Zaev.

Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:

-Πρώτον να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).

-Δεύτερον να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.

-Τρίτον Nα λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την εβδομάδα που μας πέρασε “ο πρωθυπουργός θα δείξει μια χώρα, που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά από την Δευτέρα που θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την  Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής του, θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Διαμαντάρη. Στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα βρίσκονται και οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σημαντικές συναντήσεις

“Η Ελλάδα, μετά την διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές δίνοντας το στίγμα για την  κορυφαία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump την προσεχή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.  Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ, ο οποίος αριθμεί 193 μέλη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan την Τετάρτη. Πρόκειται για “αναγνωριστική συνάντηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Μέχρι στιγμής ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αποφύγει τις δηλώσεις ειδικά για τα ελληνοτουρκικά ακολουθώντας μία πολιτική κατευνασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο κ. Erdogan επιθυμεί μία επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.  Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το πλαίσιο “εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων”. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Τον κ. Αναστασιάδη θα τον συναντήσει στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Πέμπτη στις 26 του μήνα.

Στην ατζέντα τα Δυτικά Βαλκάνια

Την πρώτη επίσης αναγνωριστική συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον Edi Rama και τον Hashim Thaci την Δευτέρα και τον Zoran Zaev την Τρίτη, με τους οποίους θα συζητήσει το γενικότερο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. “Απασχολεί και την Ε.Ε., το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά”, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου με τον Πρωθυπουργό Ινδίας Narendra Μοdi και στις 24 Σεπτεμβρίου με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas στις 23/9.

Οικονομία και επενδύσεις

Εξαιρετικά σημαντικές, χαρακτηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού τις επαφές που θα έχει στο πεδίο της οικονομίας, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα, σημειώνουν, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων. Την Τετάρτη θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών.  Επίσης θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg 25 Σεπτεμβρίου, και της εκδήλωσης της Goldman Sachs 24 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR), ενός σημαντικού think tank για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ομογένεια

Τέλος όπως επιβάλλεται σε κάθε σημαντική επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας, όπου, μεταξύ των άλλων, θα αναλύσει και την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο./ibna