Πρέσβης της Ρωσίας στη Β-Ε: Η ανακοίνωση της SDA βλάπτει την εθνοτική ισορροπία

Πρέσβης της Ρωσίας στη Β-Ε: Η ανακοίνωση της SDA βλάπτει την εθνοτική ισορροπία

Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη Petar Ivantsov υποστηρίζει ότι οι πρωτοβουλίες του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) που προβλέπουν μεταρρύθμιση του Συντάγματος είναι αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και επικίνδυνες επειδή θα μπορούσαν να εξαλείψουν το σύστημα εθνικής ισορροπίας στη Β-Ε, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άλλοι δύο λαοί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απειλή για τη θέση τους στη χώρα», δήλωσε ο Ivantsov σε μέσα ενημέρωσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση.

Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των εθνοτήτων στη Β-Ε αντί να δημιουργηθούν νέες εντάσεις.

Σχολιάζοντας την ήπια αντίδραση του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου στην ανακοίνωση της SDA, ο Ivantsov δήλωσε ότι σκέφτηκε ότι το σχόλιο του Υ.Ε. θα έπρεπε να περιέχει μια συγκεκριμένη εκτίμηση της συμμόρφωσης των συνταγματικών διατάξεων με τις διατάξεις και τις αρχές της συνθήκης ειρήνης και του Συντάγματος της Β-Ε.

«Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Η OHR αποφάσισε να επιμείνει στην αναφορά ορισμένων εγγράφων εξ ονόματος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης χωρίς να επικαλείται κανέναν και στη συνέχεια έδωσε έμφαση στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Β-Ε. Δεν υποστηρίζω αυτή την προσέγγιση», δήλωσε ο Ivantsov.

Παράλληλα, είπε ότι δεν θα μπορούσε παρά να δώσει προσοχή στον τόνο και την ταχύτητα των σχολίων του OHR σε υποθέσεις που προέρχονται από τη Δημοκρατία Σέρπσκα. «Είναι στιγμιαία και πολύ αιχμηρά, χωρίς επαρκείς λόγους», πρόσθεσε ο Ivantsov.

Συζητώντας το σχηματισμό αρχών στο επίπεδο της Β-Ε, ο Ivantsov δήλωσε ότι ήταν αρκετά απαισιόδοξος, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών δεν είχε σχηματιστεί για ένα έτος, ούτε και η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Β-Ε και ότι ανησυχούσε για την ορατή παρακμή της διεθνούς εμπιστοσύνης και ικανότητας να συμφωνήσουν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Δυστυχώς, αυτό το θέμα έχει γίνει όμηρος φανταστικών προβλημάτων. Φαίνεται ότι ορισμένες εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις απλώς ενδιαφέρονται να διατηρήσουν το status quo, το τρέχον Συμβούλιο των Υπουργών τους ταιριάζει και βρίσκουν τη νέα διαμόρφωση δυσάρεστη. Τα φανταστικά προβλήματα προέρχονται από εκεί, αλλά δεν είναι θέμα γι’ αυτούς», είπε.

Ο Ivantsov επανέλαβε ότι η ρωσική γραμμή στα Βαλκάνια, και επομένως και στη Β-Ε, βασίστηκε αποκλειστικά σε προθέσεις για ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης και αμοιβαία χρήσιμης συνεργασίας με όλες τις νόμιμες πολιτικές δυνάμεις που συμβάλλουν στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή./ibna