Ερντογάν για Κύπρο: «Θα μας βρουν απέναντί τους»

Ερντογάν για Κύπρο: «Θα μας βρουν απέναντί τους»

Λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα διατηρεί τις πάγιες θέσεις και τακτικές της στο θέμα του Κυπριακού και αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας εκφράζουν τις απόψεις της γειτονικής χώρας στο ζήτημα.

Αυτό φάνηκε και σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος». «Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε αυτούς, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», αναφέρει ο Ερντογάν.

Στο μήνυμά του ο Τούρκος Πρόεδρος επίσης αναφέρει ότι «ως Τουρκία υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα μας με την ίδια αποφασιστικότητα όπως  υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ξεκινήσαμε μαζί με τους  αδελφούς μας στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Για να μπορούν αυτά τα πλοία μας να συνεχίζουν με ασφάλεια την εργασία τους ασκούν καθήκοντα οι δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας»,  καταλήγει η δήλωση.

Ο  υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του μίλησε για άλλη μια φορά για την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στη «γαλάζια πατρίδα»,  η οποία περιλαμβάνει και την  Κύπρο. Δεν πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή όταν δηλώνουμε οτι:

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας. Έχουμε ως αρχή, την δίκαιη κατανομή των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε τα γεγονότα του 1974 και ανέφερε πως

«όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο το 1974,  έτσι κ σήμερα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα.

Ως εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου»./ibna