Η Βουλγαρία και η Ελλάδα «να συνεργαστούν ενεργά» για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα «να συνεργαστούν ενεργά» για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

Ως πρώτες χώρες υποδοχής, η Βουλγαρία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που σχετίζονται με την αυξημένη μεταναστευτική πίεση. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δοθεί η δέουσα προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό πρέπει να γίνει και σε στενή συνεργασία με την Τουρκία.

Αυτή ήταν η κοινή άποψη που εξέφρασαν ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Mladen Marinov και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Σόφια στις 20 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Οι δύο επαίνεσαν τη διμερή συνεργασία στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων και της μετανάστευσης και του ασύλου.

Υπήρξε προθυμία να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί η υφιστάμενη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις – το διασυνοριακό έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο αγαθών.

Αναφέρθηκε επίσης η σημασία της τριμερούς συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της ανταλλαγής πληροφοριών στο κέντρο επαφής συνεργασίας αστυνομίας και τελωνείου Kapitan Andreevo για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία. Ένας ανοιχτός και εποικοδομητικός διάλογος με την τουρκική πλευρά σε όλα τα επίπεδα πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσαν οι δύο υπουργοί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του στη Σόφια, ο Κουμουτσάκος συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό Boiko Borissov και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Petko Doikov.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού της Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομίας Συνόρων προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για τη μεταναστευτική κατάσταση στη Βουλγαρία και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τον περιορισμό της μεταναστευτικής πίεσης και την προστασία των συνόρων./ibna