Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα

Δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό θα γίνει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Ιταλία. Ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ του σχηματισμού Articolo Uno που μετέχει στη νέα Ιταλική Κυβέρνηση, δυο εβδομάδες μετά την ομιλία του στο Φορουμ του Ιδρύματος Αμπροσέτι.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αριστεράς είχε συναντήσει ξανά τον Πάπα Φραγκίσκο το 2016 όταν  είχε επισκεφτεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Λέσβο εν μέσω προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα ο Ποντίφικας είχε αναφερθεί με θερμά λόγια στην συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα σχετικά με την στάση του στο προσφυγικό ενώ τον είχε προτείνει για το νόμπελ ειρήνης.

Στο πλαίσιο της επανέναρξης και ενίσχυσης των ευρωπαικών και διεθνών επαφών του  θα συναντήσει στην Ρώμη τον πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής Ρ. Φίκο, τον υπουργό οικονομικών Ρ. Γκουαλτιέρι, τον υπουργό ευρωπαικών υποθέσεων Έ. Αμεντόλα και τον πρώην πρωθυπουργό και νέο ευρωπαίο επίτροπο Π. Τζεντιλόνι.

Κεντρικό θέμα της παρέμβασης του Αλ. Τσίπρα είναι: “Ένα νέο προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη” και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαικό επίπεδο προκειμένου να δοθούν προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε.

Προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, κλιματική κρίση, έλλειμμα δημοκρατίας, όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν την ατζέντα του Αλ. Τσίπρα ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των συνθηκών για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός για επαφές και συναντήσεις σε Γαλλία και Γερμανία τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου και ο ίδιος εκ του ρόλου του αναμένεται να αποτελέσει την “γέφυρα” ανάμεσα στο στρατόπεδο της αριστεράς και αυτό της σοσιαλδημοκρατίας αφού θα συνεχίσει να συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαδικασίες του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώ υπάρχουν σκέψεις σε επίπεδο Ευρωπαικής Αριστεράς να αναβαθμιστέι ο ρόλος του στο εσωτερικό της ευρωπαικής οικογένειας που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ./ibna