Στις 10 Οκτωβρίου οι υπογραφές για τον αγωγό IGB

Στις 10 Οκτωβρίου οι υπογραφές για τον αγωγό IGB

Oι τελικές υπογραφές για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria – IGB) αναμένεται να «πέσουν» στις 10 Οκτωβρίου στην Σόφια στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη στην Βουλγαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να υπογραφούν ταυτόχρονα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για το έργο, η συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτό και η συμφωνία για τνη χρηματοδότηση του με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός IGB, μήκους 182 χλμ. θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Stara Zagora της Βουλγαρίας, μεταφέροντας αρχικά 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.

Θα διασυνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline – ΤΑΡ, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) και μελλοντικά με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο προϋπολογισμός του αγωγού ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ.

Την μελέτη, την κατασκευή και την λειτουργία του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία ICGB, στην οποία μέτοχοι είναι η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.

Εκτιμάται, τέλος, ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021./ibna