Αισιοδοξία στα Σκόπια για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Αισιοδοξία στα Σκόπια για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Τα Σκόπια περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους και τον επόμενο μήνα να λάβουν ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος κ. Stevo Pendarovski εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καθορίσει τον επόμενο μήνα την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμη και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Bujar Osmani είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί.

Ο Osmani πραγματοποιεί επισκέψεις στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ζητώντας στήριξη στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όπως είπε σήμερα μετά από συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό για την Ευρώπη, Michael Roth, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Osmani ανέφερε ότι είχε λάβει την επιβεβαίωση του Υπουργού Roth ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας και την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν, επίση,ς ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση τον Οκτώβριο σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ο νεοδιορισθείς Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Matthew Palmer, σε συνέντευξή του στο VOA.

Ωστόσο, ο Palmer δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του νέου νόμου περί εισαγγελίας.

Τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια σημείωσαν ότι η διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καθυστερήσει εξ αιτίας των πρόωρων εκλογών στην Ισπανία που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

Λόγω πολιτικής κρίσης, το ισπανικό κοινοβούλιο δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης και οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανό να καθυστερήσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων./ibna