Τη νέα εικόνα της χώρας θα προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ 

Τη νέα εικόνα της χώρας θα προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ 

Για έναν μαραθώνιο επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, προετοιμάζεται συστηματικά το Μέγαρο Μαξίμου. 

Το κυβερνητικό επιτελείο αξιολογεί το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πολύ σημαντικό αφού άλλωστε θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Τραμπ αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πιθανότατα και με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Μέχρι και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να βάλλει πλαίσιο για τις κρίσιμες για τα εθνικά θέματα συναντήσεις και προβάλλει ότι “θέλουμε να δείξουμε μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφει ως εξής: “ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε το οικονομικό μας σχέδιο, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Το δεύτερο είναι να βάλουμε την Ελλάδα ξανά στη διεθνή σκηνή, με τον τρόπο που της αρμόζει. Και εδώ υπάρχουν και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτά της Τουρκίας, αλλά και τα διεθνή θέματα… Θέλουμε, λοιπόν, να δείξουμε σ’ αυτό το ταξίδι ότι η χώρα μιλάει, για όλα τα σοβαρά ζητήματα, ότι είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση”. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, προσθέτει ο ίδιος “εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων”. 

Προφανώς για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα, όπως πχ με τον χάρτη για τη “γαλάζια πατρίδα”, τη navtex για το Καστελόριζο ή την συνολική αναθεωρητική συμπεριφορά της Άγκυρας. Ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πει στον Ταγίπ Ερντογάν για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα για να προσελκύσει επενδύσεις. Βουλευτής της ΝΔ σχολίαζε: “ο διάλογος είναι φυσικά καλός, αρκεί να ξέρεις και τι συζητάς”, κάτι που η κυβέρνηση σε σχέση με την Τουρκία τουλάχιστον δεν είναι βέβαιο ότι ξέρει. Άλλωστε και τα μηνύματα που πήρε ο πρωθυπουργός από τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και στην Χάγη ήταν εν ολίγοις: “βρείτε τα με την Τουρκία”. Δύσκολες ώρες με τον δικό του ομόλογο Χέικο Μάας είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε το Βερολίνο. Η Γερμανία προτιμά να κάνει οικονομική διπλωματία με την Άγκυρα και όχι με την Ελλάδα, όπως έδειξαν στις συναντήσεις τους τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μάας. 

Όσο για την συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα ωσάν η Συμφωνία των Πρεσπών να μην είναι διμερές ζήτημα: “ Είναι ένα ζήτημα γενικότερο όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους ηγέτες της περιοχής. Απασχολεί και την Ε.Ε., το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά”, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Γερμανία θεωρεί καλή την Συμφωνία των Πρεσπών και πιέζει για εξομάλυνση όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλλει τη νέα εικόνα της χώρας…/ibna