«Όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί» απάντησε ο Αναστασιάδης για το θέμα προσφυγής για Αμμόχωστο

«Όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί» απάντησε ο Αναστασιάδης για το θέμα προσφυγής για Αμμόχωστο

Ποιο το πλάνο δράσης της Κύπρου για το θέμα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο.

Την ίδια οι πληροφορίες μας τονίζουν πως το πλάνο δράσης για την Αμμόχωστο είναι συγκεκριμένο και αφορά το ότι ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΥΠΕΞ κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ θα εγείρουν σε κάθε επίπεδο και με έμφαση το ζήτημα των νέων προκλήσεων της Τουρκίας τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και χωρικά ύδατα.

Το πρόγραμμα των επαφών τους το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες χωρών μονίμων μελών του Σ.Α., τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ και άλλους. Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου  Ασφαλείας, στην ΕΕ. Όπως μεταδώσαμε και χθες, έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για προσφυγή αλλά θα  ληφθεί προσεχώς σχετική απόφαση ενώ ο Δήμος Αμμοχώστου θα προβεί σε ενημέρωση προς ξένα ΜΜΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, με αντιπροσωπεία του Δήμου να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Οκτωβρίου για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.

Προσπάθειες να εγγραφεί στην Ευρωβουλή το ζήτημα της Αμμοχώστου

Συν των προαναφερθέντων, προσπάθειες καταβάλλουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές για να εγγραφεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες αυτές προσκρούουν, προς το παρόν, στο γεγονός ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, το ΕΛΚ ενδέχεται να θέσει το ζήτημα στην επόμενη μίνι σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο./ibna