Στο ευρωκοινοβούλιο οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αμαζονίου

Στο ευρωκοινοβούλιο οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αμαζονίου

Καταψηφίστηκε πρόταση για ψήφισμα καταδίκης

Συμμαχία ακροδεξιάς και δεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο καταγγέλουν οι ευρωβουλευτές της αριστεράς και των πρασίνων, ώστε να μην υπάρξει ψήφισμα που θα ασκήσει πιέσεις στον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Μπολσονάρου με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κατά την συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ευρωομάδες της αριστεράς (GUE) και των Πρασίνων με την στήριξη βουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζήτησαν την έγκριση για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης για την καταστροφή στην Αμαζονία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης 194 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 220 κατά, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, βουλευτές των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και της άκρας δεξιάς.

“Το όχι της συμμαχίας Δεξιάς-Ακροδεξιάς ευνοεί την ασυδοσία που καταστρέφει τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη”, σχολίασε στα Social Media ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι καταψήφισαν χωρίς να αιτιολογήσουν την στάση τους, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές της αριστεράς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  σημείωσε ότι η επιλογή των ευρωβουλευτών της ΝΔ “είναι μια σκιά για την ελληνική πολιτική ζωή”, καλώντας την ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος να τοποθετηθεί επίσημα. “Στις πράξεις, φαίνεται η μεγάλη διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης, οικολογικής αντίληψης και υποταγής στο κέρδος, δημοκρατίας και αυταρχισμού”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση καταψηφίστηκε καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια όπου θα τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στην ατζέντα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό-διεθνές επίπεδο./ibna