Η «Σιδηρά Κυρία» που θα αποκαθιστούσε τη δικαιοσύνη αλλά κατέληξε στη φυλακή

Η «Σιδηρά Κυρία» που θα αποκαθιστούσε τη δικαιοσύνη αλλά κατέληξε στη φυλακή

Η Katica Janeva, ο εισαγγελέας από την επαρχιακή πόλη Gevgelija, κατέφτασε στα Σκόπια πριν από τέσσερα χρόνια και θεωρήθηκε η «Σιδηρά Κυρία» που θα αποκαταστήσει την ελπίδα για δικαιοσύνη. Τον Σεπτέμβριο του 2015 επελέγη για να είναι γενικός εισαγγελέας της Ειδικής Εισαγγελίας, ενός οργάνου που δημιουργήθηκε για να διερευνήσει τις παράνομες υποκλοπές που είχαν δοθεί τότε στη δημοσιότητα από τον Zoran Zaev ως ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα είναι στη φυλακή Suto Orizari και το Σαββατοκύριακο η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας την απέλυσε, καθώς έληξε η τετραετής θητεία της. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν υπoψίες ότι καταχράστηκε την εξουσία της στην περίπτωση του σκανδάλου με την κωδική ονομασία “Escaping”. Ο επιχειρηματίας Orce Kamev που εμπλέκονταν στην υπόθεση είχε καταβάλει 1,5 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης που άνοιξε η Ειδική Εισαγγελία εναντίον του. Ο Kamcev είχε δώσει τα χρήματα σε δύο άνδρες, τον Bojan Jovanovski και τον Zoran Milevski, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας τη γνωριμία τους με την Katica Janeva, είχαν υποσχεθεί ανακούφιση και κλείσιμο της υπόθεσης. Η Janeva, σύμφωνα με ορισμένες ηχογραφήσεις, ακούστηκε να μιλάει με τον ύποπτο, αλλά και τους δύο υπόπτους Jovanovski και Milevski, οι οποίοι είναι ήδη υπό κράτηση.

Αυτά ήταν κακά νέα για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς θυμούνται ακόμα τις υποσχέσεις της Janeva για σκληρή και ειλικρινή δουλειά, αλλά και της αποκατάστασης της ελπίδας για δικαιοσύνη.

Η Ειδική Εισαγγελία ήταν ένα από τα πλέον αξιόπιστα θεσμικά όργανα, δεδομένου ότι θεωρήθηκε ως το μόνο θεσμικό όργανο που θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη διερευνώντας δεκάδες περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας που προέρχονται από τη μαζική επιτήρηση. Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) είχε στοχοποιήσει το VMRO-DPMNE, κατηγορώντας το για όλες τις καταχρήσεις.

Η Janeva απολάμβανε επίσης ισχυρή διεθνή υποστήριξη, με άμεσες δηλώσεις διαφόρων πρεσβευτών. Τώρα η Ειδική Εισαγγελική Υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με το κλείσιμο, καθώς όλοι οι φάκελοι των υποθέσεων διαβιβάστηκαν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και αυτή την εβδομάδα θα καθοριστεί η τύχη άλλων ειδικών εισαγγελέων και του προσωπικού που απασχολείται από την Ειδική Εισαγγελία./ibna