Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα το 2019

Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα το 2019

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, που αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο και τα οποία δείχνουν υπέρβαση καθαρών εσόδων 287 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,539 δισ. ευρώ.

Πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαίωσαν σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κος Σκυλακάκης έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των ανώτατων δαπανών που μπορούν να εκτελέσουν έως το τέλος του έτους. Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οδηγήσει σε εξοικονομήσεις 248 εκατ. ευρώ εγγεγραμένων ελαστικών δαπανών των υπουργείων.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι εξαιτίας της υπερεκτίμησης των δαπανών στον προϋπολογισμό και της επαναλαμβανόμενης υστέρησης τα προηγούμενα χρόνια προέκυπτε στο τέλος κάθε χρονιάς υπερπλεόνασμα, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη άσκηση θα γίνει και για τον προϋπολογισμό του 2020, ώστε να υπάρξει πιο ρεαλιστική εικόνα για τις δαπάνες που εγγράφονται και τελικά πραγματοποιούνται.

Με την πρακτική της υπερεκτίμησης των δαπανών, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το διάστημα 2016-18 επιβλήθηκε έξτρα περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ.

“Κουμπαράς» 148 εκατ.

Κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, το ΓΛΚ διαπιστώνει επίσης ότι στο τέλος της χρονιάς θα αφεθούν “κάβα” 148 εκατ. Ευρώ εξαιτίας της μειωμένης αποδοτικότητας μέχρι σήμερα της ρύθμισης προστασίας πρώτης κατοικίας. Όπως είναι γνωστό, μόλις τρεις αιτήσεις έχουν σταλεί στις τράπεζες, ενώ στον προϋπολογισμό για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας έχουν εγγραφεί 150 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν η ρύθμιση ανεβάσει κατακόρυφα ταχύτητα τους τελευταίους μήνες του έτους, είναι πρακτικά αδύνατο να δοθούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους καθώς η καταβολή των πρώτων επιδομάτων (για τις τρεις πρώτες αιτήσεις) θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε περίοδο πυκνής αλληλογραφίας με τους θεσμούς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και το κλείσιμο του 2019, ενώ από σήμερα στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΛΚ εκτίμησε σήμερα ότι αν  υπάρξει έξτρα δημοσιονομικός χώρος χώρος θα φανεί στα μέσα Οκτωβρίου και το εύρος του θα προκύψει στο τέλος του έτους, οπότε θα ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή του, οι οποίες θα είναι “μία και έξω”

Όσον αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν./ibna