Τα μηνύματα Τσίπρα από την Θεσσαλονίκη

Τα μηνύματα Τσίπρα από την Θεσσαλονίκη

Το τέλος της αμηχανίας και η αρχή της αντιπολιτευτικής περιόδου

Το πλαίσιο της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη, εκκινώντας την οργανωμένη αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οικονομία, εργασία, εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο, Συμφωνία των Πρεσπών και σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση ήταν οι βασικοί άξονες της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την καθιερωμένη ομιλία και την συνέντευξη τύπου-που έσπασε κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας τις τρεις ώρες- άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετατραπεί στην “μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της Αριστεράς”.

Με αιχμή τα πλεονάσματα

Αιχμή του δόρατος ήταν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως εγκατέλειψε την προεκλογική εξαγγελία για διαπραγμάτευση του στόχου αλλά και ότι δεν υιοθέτησε τον μηχανισμό που είχαν παρουσιάσει Τσίπρας και Τσακαλώτος που προέβλεπε την ονομαστική μείωση του στόχου από το 3.5% στο 2.5%. Κάτι που θα σήμαινε επιπλέον χώρο για μέτρα ελάφρυνσης.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως αυτό το σχέδιο ήταν χαρτιά και χωρίς να έχουν γνώση οι θεσμοί. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε ότι οι σημαντικότεροι Ευρωπαίοι παράγοντες “προφανώς και είχαν ενημέρωση” και πως δεν εξέφρασαν διαφωνία αφού δεν παραβιαζόταν ο δημοσιονομικός στόχος. Επισήμανε δε ότι για αυτό τον λόγο δεν ήταν αναγκαίο να τεθεί σε διαπραγμάτευση.

“Στηρίζετε τους ισχυρούς”

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία προχωρά σε φοροελαφρύνσεις, όχι για την μεσαία τάξη, αλλά για τους “ισχυρούς” και τους “ολιγάρχες”. Σημείωσε δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζει ελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018 ενώ σχεδιάζονταν περισσότερες για το 2020.

“Επιστροφή στη μνημονιακή πολιτική χωρίς μνημόνια”

Στον τομέα της εργασίας που είχε υπάρξει κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “επιστροφή στον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής χωρίς μνημόνιο”. Αφορμή στάθηκαν οι διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που είναι στη διαβούλευση, σύμφωνα με τις οποίες προβλεπεται σειρά εξαιρεσέων για την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί καθ΄υπαγόρευσιν του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ανοίγοντας τον δρόμο για την συμπίεση των μισθών και των εργασιακών διακαιωμάτων. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων ενώ μίλησε για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ με στόχο την πώληση της.

Η δικαίωση για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα πυρά στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας την μεταστροφή των στελεχών της Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κ. Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο ζήτημα “ξεπέρασε τον εαυτό του σε υποκρισία και δημαγωγία”. Εξάλλου έναν χρόνο πριν στην ΔΕΘ του 2018 έξω από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού ήταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας με την στήριξη των στελεχών της τότε αντιπολίτευσης. Είχαν σημειωθεί μάλιστα βίαια περιστατικά με μολότοφ και επιθέσεις σε σπίτια κυβερνητικών βουλευτών και σε πολιτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επιλυση του ονοματολογικού ως παράγοντας ειρήνευσης στα Βαλκάνια και ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπογραμμίζει πλέον την ανάγκη τήρησης και τίμησης της Συμφωνίας. “Καλά θα κάνουν γιατί της αξίζει να τιμηθεί, αλλά αυτό κάνει ακόμα πιο εμφανή την κυβίστηση”, είπε χαρακτηριστικά./ibna