Αναγνωριστικές συναντήσεις δίχως εθνικό πλαίσιο στη Νέα Υόρκη

Αναγνωριστικές συναντήσεις δίχως εθνικό πλαίσιο στη Νέα Υόρκη

Για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς θα είναι η πρώτη του παρουσία ως πρωθυπουργός σε μία διεθνή διάσκεψη, που από τη φύση της προσφέρεται για επαφές και γνωριμίες.

Τα φώτα της δημοσιότητας ήδη κλέβουν οι δύο “αναγνωριστικές” όπως τις χαρακτηρίζουν συνεργάτες του συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Tayyip Erdogan και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev. Ο κ. Erdogan ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που του τηλεφώνησε όταν εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου και του έθεσε και το θέμα της μεταξύ τους συνάντησης. Καθώς όμως η εποχή και η συγκυρία με τους υψηλούς τόνους και τις προκλήσεις της Τουρκίας δεν προσφέρεται για ανταλλαγή επισκέψεων κρίθηκε ότι το περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ προσφέρεται για την πρώτη αναγνωριστική προσέγγιση. Παρομοίως ισχύει και για τον κ. Zaev. Ο  πρωθυπουργός έχει κατεβάσει τους τόνου όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και φυσικά οι τωρινές του δηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αντιπολιτευτική του ρητορική στο ίδιο θέμα. Ακόμη περισσότερο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για μία προσέγγιση των δύο χωρών πάντα στο πλαίσιο της “αυστηρής τήρησης της Συμφωνίας και της άμβλυνσης των αρνητικών της συνεπειών”. Φυσικά η αντιπολίτευση ήδη το χαρακτηρίζει “κωλοτούμπα”.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει κατά πάσα πιθανότητα και τον πρόεδρο Trump. Θα είναι επίσης αναγνωριστική η πρώτη συνάντηση, ωστόσο έρχεται σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία καθώς αλλάζει η γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή. Η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία δημιουργεί προϋποθέσεις απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ, κάτι που θα έχει ως αντανάκλαση να αλλάξει η ιεράρχηση της δικής μας χώρας στους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον. Ίσως από χώρα δεύτερης γραμμής για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για πρώτη φορά να μετατραπεί σε χώρα πρώτης γραμμής. Οι τριμερείς με Κύπρο και Ισραήλ όπως και με Κύπρο και Αίγυπτο ευνοούν μία συνολική αναβάθμιση της χώρας μας που στην συνέχεια μπορεί να την αξιοποιήσει στην αντιπαράθεση με την Τουρκία. Δεν είναι δίχως σημασία ότι συνεχίζεται και ο διάλογος για την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ που αναβαθμίζεται με την έλευση και την συμμετοχή σε αυτόν του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στις 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Υπ αυτή την έννοια η Νέα Υόρκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση καθώς οι τρεις συναντήσεις εκ των πραγμάτων συνδέονται. Φυσικά η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να βιαστεί ή να διακινδυνεύσει μία αλλαγή συμπεριφοράς έναντι της Τουρκίας. Άλλωστε δεν δείχνει διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Το αρνητικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει επεξεργασμένο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής. Το να προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στον ΟΗΕ και θα μιλήσει στον πρόεδρο Trump και στον Erdogan για επενδύσεις μάλλον αμηχανία δείχνει και όχι προετοιμασία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την συγκυρία./ibna