Στον Αναστασιάδη αύριο η έκθεση για προσφυγή στον ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου

Στον Αναστασιάδη αύριο η έκθεση για προσφυγή στον ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου

Αύριο Δευτέρα τίθεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, έκθεση για ενδεχόμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου. Παράλληλα διεμήνυσε προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, και προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς τον κ. Cavusoglu και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο κ. Cavusoglu, και τις κατά καιρούς δηλώσεις του για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το απόγευμα του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη-προεργασία, μετά από αρκετές συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη.

Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε έκθεση και τη Δευτέρα θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί για τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν  και τον επιδιωκόμενο στόχο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη στη δήλωση μετά το Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων Κυθρέας και περιοχής, το πρωί της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις τελευταίες συνεντεύξεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ότι και αν λέει κατά καιρούς ο κ. Cavusoglu, επειδή θεωρεί ότι με μια δήλωση ή με μια συνέντευξη θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των Ε/κ, ή επειδή θέλει να στείλει μηνύματα στους Τ/κ, είτε επειδή θέλει να προβάλει κάποιες θέσεις της Τουρκίας και επιχειρεί να κρύψει αυτές τις θέσεις πίσω από άλλες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, η απάντηση είναι που καλείται να δώσει η Τουρκία είναι μία: Επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Crans-Montana, στη βάση αναφοράς, για τους οποίους υπήρξε συναντίληψη με τους δύο ηγέτες στις 9 Αυγούστου».

Πρόσθεσε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα έχει ένα και μόνο επιδιωκόμενο στόχο, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωσε ακολούθως πως «οποιαδήποτε άλλη θέση από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να υποβληθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ», διευκρινίζοντας ότι «η δική μας προσέγγιση είναι ξεκάθαρη: Επανέναρξη από εκεί που μείναμε, στη βάση όρων αναφοράς που συμφωνήθηκαν και με ένα και μόνο επιδιωκόμενο στόχο».

Ερωτηθείς για τους νέους όρους που ο κ. Cavusoglu εισήγαγε, όπως η διαχείριση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι γίνονται πολλές δηλώσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή που έγιναν αναφορές, ανάμεσα σε άλλα είχε αποταθεί στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, για αυτό και ο ΓΓ στις 8 ή 9 Αυγούστου, απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η διεθνής κοινότητα, δεσμεύονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «εδώ και καιρό ακούμε δηλώσεις ότι θα γίνει καταγραφή των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη». Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι μέσα από αυτή την καταγραφή να αποδειχθεί, δήθεν ότι το περιουσιακό καθεστώς της Αμμοχώστου αμφισβητείται».

Είπε ακολούθως ότι έγιναν και δημόσιες δηλώσεις από τον κ. Ersin Tatar και τον κ. Kudret Ozersay ότι περίπου το 80% των περιουσιών ανήκουν στο ΕΦΚΑΒ, τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει σε καμία απολύτως περίπτωση.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «ο στόχος είναι να γίνει αυτή η καταγραφή, να δοθεί στην ‘επιτροπή αποζημιώσεων’  και ενδεχομένως, ο κόσμος της Αμμοχώστου να κληθεί να αποταθεί σε αυτή την Επιτροπή για να αποδείξουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου δεν είναι αυτό που υφίσταται σήμερα.

Επιπλέον ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου, σε όσες καταγραφές και αν ο κ. Ozersay προχωρήσει, όποιες ενέργειες και να γίνονται από πλευράς της Τουρκίας».

Ο κ Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε πολλές άλλες ενέργειες που ακολουθούν. Πρόσθεσε πως ήδη έγιναν άλλες και ανέφερε πως σε σχέση με την ενδεχόμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη χθες το απόγευμα (Σάββατο) έχει ολοκληρωθεί σχετική μελέτη – προεργασία, μετά από αρκετές συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση Cavusoglu ότι δεν χρειάζονται οι  όροι αναφοράς και πρέπει να αποφασίσουμε τί λύση θέλουμε, ο Υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως θα είναι καλό ο κ. Cavusoglu να μεταφέρει αυτές τις θέσεις στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, που είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ότι δεν χρειάζονται όροι αναφοράς.

Υπενθύμισε ότι η ανταπόκριση της ε/κ πλευράς στους όρους αναφοράς, ήταν στην έκκληση του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και επανατόνισε ότι υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στις 9 Αυγούστου, για τους όρους αναφοράς.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, αφού παρατήρησε ότι ο κ. Cavusoglu κατά καιρούς λέει πολλά και διάφορα, ευελπιστώντας να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της ε/κ κοινότητας, τόνισε πως ένας είναι ο επιδιωκόμενος στόχος, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωσε περαιτέρω ότι «αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, προς τον κ. Cavusoglu, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία ομάδας τεχνοκρατών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι βρισκόταν ομάδα του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, προσθέτοντας πως τις τελευταίες δύο ημέρες έγινε συζήτηση επί διψήφιου αριθμού θεμάτων, ώστε να προετοιμαστεί μια συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθούν όλα τα θέματα, από το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις εντός της ΕΕ και πολλά άλλα θέματα.

Συμπλήρωσε ότι θεσμοθετείται ο διάλογος περίπου ανά εξάμηνο, ώστε να συζητούνται θέματα σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μετά να λαμβάνονται αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει την υπόδειξη Cavusoglu προς τον ίδιο για τα όρια τοποθετήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «σε μια δημοκρατική χώρα υπάρχει ελευθερία έκφρασης και λόγου»./ibna

Source: ΚΥΠΕ