Κοινό σχέδιο δράσης Σερβίας – Β-Ε για την αντιμετώπιση των πλημμυρών

Κοινό σχέδιο δράσης Σερβίας – Β-Ε για την αντιμετώπιση των πλημμυρών

Στην υλοποίηση ενός κοινού διετούς προγράμματος «αντιπλημμυρικό σύστημα άμυνας στη διασυνοριακή περιοχή Σερβίας – Β-Ε» προχώρησαν οι δήμοι Višegrad (Β-Ε), Užice (Σερβία) και Bajina Bašta (Σερβία), προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα πρόληψης των πλημμυρών στα υδάτινα ρεύματα των ποταμών Rzav, Kamešina και Rača.

Το έργο επέτρεψε τη βελτίωση της υποδομής, αλλά αύξησε επίσης την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης στις πλημμύρες και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 962.000 ευρώ στην επικράτεια και των δύο χωρών.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλημμύρες έχουν εντοπιστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους καταστροφής για τους πολίτες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ και έχω την ευκαιρία να δω τα αποτελέσματα της βοήθειας της ΕΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για την ανάκαμψη από τις πλημμύρες και τη διαχείριση αυτών», δήλωσε ο επικεφαλής της συνεργασίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Β-Ε, Richard Màša.

Ο δήμαρχος του Višegrad, Mladen Đurević τόνισε τη σημασία αυτού του έργου για ολόκληρη την τοπική κοινότητα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή και καλή συνεργασία κατά την υλοποίηση του έργου.

«Το Višegrad έχει βελτιώσει το σύστημα άμυνας κατά των πλημμυρών, κατασκευάζοντας έναν ταμιευτήρα με επένδυση στον ποταμό Rzav, καθώς και μέσω εκπαιδεύσεων των μελών της πολιτικής προστασίας που έχουν τα προσόντα να ενεργούν ως επαγγελματίες σε περίπτωση πλημμυρών», δήλωσε ο Đurević.

Ο συντονιστής του έργου του δήμου Višegrad, Radmilo Mihajlović, εξήγησε ότι η υποδομή άμυνας από τις πλημμύρες ανανεώθηκε μέσω του σχεδίου.

Στο ποτάμι Kamešina της Mokra Gora χτίστηκαν 680 μ. τείχους από ψάθινα φράγματα για να αποφευχθεί η κατολίσθηση της κοίτης του ποταμού, ανακατασκευάστηκαν οι φραγμοί ενοποίησης στο διχαλωτό τμήμα του τόπου Jatarica, ο ποταμός Rača ρυθμίστηκε στη θέση της συμβολής με τον ποταμό Drina και ο ποταμός Rzav ρυθμίζεται στη ζώνη του αθλητικού χώρου κατασκευάζοντας ταμιευτήρα με επένδυση και συνοδευτικές προσαρμογές μήκους 348 μέτρων», πρόσθεσε ο Mihajlović.

Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Β-Ε τόνισε σε δελτίο Τύπου ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τους τρεις δήμους να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης ανακοίνωσης των κυμάτων των πλημμυρών στους ποταμούς Rzav και Rača.

Επίσης, δύο σταθμοί μέτρησης βροχόπτωσης για την έγκαιρη ανακοίνωση του κύματος πλημμύρας αγοράστηκαν και εγκαταστάθηκαν σε τοποθεσίες στην Mokra Gora και στο βουνό Tara. Οι μονάδες πολιτικής προστασίας με 11 μέλη σε κάθε μία από τις τρεις τοπικές αυτοδιοικήσεις διαμορφώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν και αγοράσθηκε εξοπλισμός προστασίας και έκτακτης ανάγκης./Ibna