Η Ποντγκόριτσα φιλοξενεί το 3ο Media Day ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Η Ποντγκόριτσα φιλοξενεί το 3ο Media Day ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Oι ελευθερία των μέσων ενημέρωσης απειλείται παγκοσμίως και αυτή η ελευθερία βρίσκεται στην «καρδιά» της στρατηγικής για τα δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ο πρώην Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική γειτονίας και διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Johannes Hahn, σε μήνυμά του για το 3ο Media Day ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ίδιος είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στην πορεία της ΕΕ χωρίς την προστασία των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας έκφρασης.

Στη δήλωσή του προς τους συμμετέχοντες, που συγκεντρώθηκαν στην Ποντγκόριτσα, ο γενικός διευθυντής για την πολιτική γειτονίας και διεύρυνσης, Christian Danielsson, ανέφερε ότι η εγγύηση της ελευθερίας έκφρασης αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου στην πορεία της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήταν ευχαρίστησή του να ανοίξει το 3ο Media Day και πρόσθεσε ότι κατά τις δύο αυτές ημέρες η προσοχή θα στραφεί στην κατάσταση στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και στη βιωσιμότητα των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Media Day ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με δύο κύριους στόχους: να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα πολιτικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι και να διευρύνουν το πεδίο της συζήτησης.

Ο Danielsson δήλωσε ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν τα θεμέλια για την οικοδόμηση της ΕΕ και ότι η εξασφάλιση αυτών των δύο ελευθεριών αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της πορείας προς την ΕΕ.

«Τα ανεξάρτητα και ποιοτικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την παροχή πραγματικών και αξιόπιστων πληροφοριών που επιτρέπουν στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διοίκηση των κυβερνήσεων, αντιπροσωπεύοντας σε αυτή τη λειτουργία έναν βασικό σύμμαχο στην πλήρη εφαρμογή του κράτους δικαίου», είπε, προσθέτοντας ότι γι ‘αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Παράλληλα, είπε ότι ήταν καιρός οι εταίροι από τα Δυτικά Βαλκάνια να ξεκινήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και να δείξουν τη δέσμευσή τους για τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ.

Ο υπουργός Πολιτισμού Aleksandar Bogdanović δήλωσε ότι οι υψηλές ηθικές αρχές και η αυτορρύθμιση είναι εξαιρετικά σημαντικές και ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι οι καλύτεροι κυβερνητικοί ελεγκτές όταν αυτοί είναι ανεξάρτητοι στο έργο τους.

Τόνισε ότι όλες οι περιπτώσεις επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και της περιουσίας τους πρέπει να επιλυθούν. /Ibna