Ρέγλινγκ: Μείωση πλεονασμάτων από το 2021 και υπό όρους

Ρέγλινγκ: Μείωση πλεονασμάτων από το 2021 και υπό όρους

Υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με ό,τι προβλέπεται από την τρέχουσα ανάλυση του ελληνικού χρέους είναι ο μοναδικός τρόπος να ανοίξει η συζήτηση για  ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ ότι είναι υπερβολικά τα πλεονάσματα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό παράθυρο συζήτησης, θέτοντας ωστόσο σκληρές προϋποθέσεις, που ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέστρωσαν ένα σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% επιστρατεύοντας την υπόθεση με τον καταπιστευτικό λογαριασμό. Έναν κλειστό λογαριασμό στον οποίον η κυβέρνηση έβαλε 5,5 δσ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα χρήματα της τριετούς μείωσης του στόχου κατά 1% ετησίως. Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα των δανειστών ήταν εξασφαλισμένα, η μείωση του πλεονάσματος είχε επιτευχθεί από το 2020! και κανένα προαπαιτούμενο δεν είχε επιβληθεί γι’ αυτό.

Δεσμεύσεις

Όπως είπε ο επικεφαλής του ESM, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του άτυπου Eurogroup στο Ελσίνκι, οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, υπογραμμίζοντας ότι η καινούρια κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου 3,5% για το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020. Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια δανεισμού χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. “Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει”, επισήμανε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, μια πρωτοβουλία που είχε θέσει ήδη στο τραπέζι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την οποία επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως ανέφερε ο Ρέγκλινγκ, η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και θα συμπέσει με την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις  “φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις” που παρουσίασε ο Χ. Σταϊκούρας στους ομολόγους του, επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση της ανάπτυξης συμφέρει τον ESΜ αφού βελτιώνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων της χώρας.

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης, τέταρτης, αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών για την κατάρτιση της έκθεσης ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο την προσεχή Δευτέρα, ενώ την μεθεπόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πιάνουν δουλειά στην Αθήνα και οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των θεσμών, καθώς και τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία θα συντάξουν τη δική τους ετήσια έκθεση για τη χώρα μας./ibna