Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των V4 και Δυτικών Βαλκανίων στην Πράγα

Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των V4 και Δυτικών Βαλκανίων στην Πράγα

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj δήλωσε την Πέμπτη ότι λόγω των πρόωρων εκλογών δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των τεσσάρων του Visegrad (V4) και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου στην Πράγα.

Η ακύρωση της επίσκεψης του Haradinaj ήρθε μετά από δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Milos Zeman, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι την Τετάρτη δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις συνταγματικές αρχές να εξετάσουν την απόσυρση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Σε δημοσίευμα στο Facebook την Πέμπτη, ο Haradinaj δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας Andrej Babis σχετικά με την απόφαση.

Ωστόσο, ο Haradinaj δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο εκτιμά ιδιαίτερα τη δέσμευση της Τσεχικής Δημοκρατίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι το Κοσσυφοπέδιο ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των πρωθυπουργών της ομάδας Visegrad Four (V4) και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Πράγα στις 12 Σεπτεμβρίου, σε αντίδραση για τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Milos Zeman που έγιναν στη Σερβία. Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο Zeman δήλωσε ότι θέλει να συναντηθεί με Τσέχους συνταγματικούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη δυνατότητα ανάκλησης της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Πράγα.

Ο στόχος της συνόδου κορυφής των V4 + Δυτικών Βαλκανίων στην Πράγα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, η οποία αποτελεί στόχο της Πράγας κατά τη διάρκεια της μονοετούς Προεδρίας της για τις V4 που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου. Η Τσεχική Δημοκρατία υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ./ibna