Η Ομάδα του Visegrad υποστηρίζει κατηγορηματικά την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Η Ομάδα του Visegrad υποστηρίζει κατηγορηματικά την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Οι πρωθυπουργοί της Ομάδας του Visegrad υιοθέτησαν μια δήλωση για τα Δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Πράγα.

Η δήλωση επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ομάδας Visegrad για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι η ενοποίηση της Ένωσης δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να ενταχθεί η περιοχή.

Η δήλωση υπογραμμίζει ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ αποτελεί σημαντικό ανεκτίμητο εργαλείο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ η ύπαρξη αξιόπιστης πολιτικής διεύρυνσης αποτελεί στρατηγική επένδυση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διεύρυνση θα συνεχίσει να είναι μια διαδικασία βασισμένη στην αξία και την επίτευξη προόδου, καλώντας από όλους τους εμπλεκομένους στην ΕΕ να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θετική ώθηση και την ενέργεια που προέκυψε από την ορόσημη Συμφωνία των Πρεσπών, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Η δήλωση αναφέρει ότι η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων όχι μόνο θα δώσει ώθηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία των χωρών, αλλά και θα ωφελήσει την περιοχή.

Οι πρωθυπουργοί της Ομάδας του Visegrad αναμένουν επίσης την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και οι μεταρρυθμίσεις του Κοσσυφοπεδίου θα αυξήσουν τις πιθανότητες ένταξης στην ΕΕ.

Η Δήλωση επαναλαμβάνει επίσης την υποστήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, να ενισχύσουν το κράτος δικαίου, να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, να ενισχύσουν την αντίσταση σε υβριδικές απειλές, να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και να ελέγξουν τη μετανάστευση. Τα μέλη του Visegrad υπογραμμίζουν τον στρατηγικό ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων της ΕΕ μέσω του Νότιου Διαδρόμου./ibna