Ρουμανία: Ένα βήμα πριν τη διάσπαση το ALDE

Ρουμανία: Ένα βήμα πριν τη διάσπαση το ALDE

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο ALDE, μετά την απόφαση βουλευτών του κόμματος να αποδεχθούν αξιώματα από το κυβερνητικό κόμμα PSD, καθώς διεγράφησαν από το κόμμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι βουλευτές που διεγράφησαν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της διαγραφής τους, ενώ στελέχη του ALDE πρωτοστατούν σε προσέγγιση και συνεργασία με το PSD για τις επικείμενες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές του 2020 χωρίς τον πρόεδρο του κόμματος Calin Popescu-Tariceanu. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι έχουν τη στήριξη των οργανώσεων από τις οποίες προέρχονται και ζητούν την σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου και παραμονή στην κυβέρνηση του ALDE.

Ο Tariceanu, ο οποίος αναζητεί λύσεις προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματος, συγκάλεσε τα κομματικά στελέχη που του έμειναν πιστά, σε άτυπη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Πρόεδρος του  ALDE μετρά τους υποστηρικτές του, προτού συγκαλέσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του κόμματος.

Πηγές στο εσωτερικό του  ALDE εξήγησαν ότι ο Tariceanu ζητώντας την άτυπη συνάντηση στην έδρα του κόμματος επιδιώκει αφενός να καθορίσει την επιθετική στρατηγική του και να ξεχωρίσει τις οργανώσεις στις οποίες μπορεί ακόμα να βασιστεί για να διώξει από το κόμμα όσους προσέγγισαν το PSD.

Οι δυσαρεστημένοι στο  ALDE αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο ο Tariceanu ηγήθηκε του κόμματος και τον κατηγορούν ότι δεν παρουσίασε ένα πολιτικό πρόγραμμα και μια στρατηγική μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Επίσης, του καταλογίζουν ότι συμμάχησε με το κόμμα του Victor Ponta και ότι μεταξύ των ηγετών του κόμματος υπάρχουν άτομα με σκιές στο παρελθόν. Η πλευρά αυτή ζητεί τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για τον καθορισμό μιας ξεκάθαρης στρατηγικής και την επάνοδο του ALDE στην κυβέρνηση δίπλα στο PSD.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του κόμματος στην οποία ανήκουν οι ηγέτες των τοπικών οργανώσεων, έχει εγκρίνει την απόφαση του ALDE να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, απόφαση που ελήφθη σχεδόν ομόφωνα./ibna