Πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για τον Σταϊκούρα ως υπουργός Οικονομικών

Πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για τον Σταϊκούρα ως υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας θα παραστεί σε συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου κινήτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη.

Με την οικονομική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων και σχεδιάζει να τροφοδοτήσει με 20 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ώθηση στις προσπάθειες της Αθήνας να πείσει τους εταίρους της Ευρωζώνης για την ανάγκη για μικρότερο ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, αποτελούν οι δηλώσεις του Ντράγκι, οποίος ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα πράγαμτα για να προωθήσουν την ανάπτυξη αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες ή μειώνοντας τους φόρους.

Ο Στάϊκουρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης στους ομολόγους του την Παρασκευή, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά φορολογικών περικοπών. Στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει λόγο για διαφορετικό μείγμα πολιτικών.

Αναμένεται επίσης να ενημερώσει το Eurogroup για την πρόθεση της Αθήνας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους 2,9 δις ευρώ. Η κυβέρνηση αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ από την πρόωρη αποπληρωμή.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας θα καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα προτίθεται να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ανεξαρτήτως αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει επίσης τη σταδιακή εισαγωγή φορολογικών περικοπών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προσανατολίζονται προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης.

Εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας θα φτάσουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για μια ανασκόπηση της οικονομίας μετά τη διάσωση. Οι τεχνικές ομάδες θα ξεκινήσουν την αξιολόγησή τους τη Δευτέρα, ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλείς των αποστολών θα φτάσουν στην ελληνική πρωτεύουσα για συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η οποία αναμένεται να επαναλάβει την άποψη ότι οι υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αντιπαραγωγικοί./ibna