«Φυσικό Πάρκο» το ποτάμι Una

«Φυσικό Πάρκο» το ποτάμι Una

Σε μια άλλη προσπάθεια να αποτρέψει την Κροατία από την κατασκευή ενός χώρου διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων κοντά στα σύνορα Β-Ε – Κροατίας, κοντά στο Novi Grad, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα όρισε το ποτάμι Una ως «Φυσικό Πάρκο».

Η Κροατία σκοπεύει να αποθέσει πυρηνικά απόβλητα από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Krško στην παλιά στρατιωτική περιοχή της Trgovska Gora. Το πρόβλημα είναι ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται κοντά στο Una, έναν από τους πιο όμορφους ποταμούς της περιοχής και θα θέσει σε κίνδυνο αρκετές χιλιάδες πολίτες της Β-Ε και της Κροατίας που ζουν στην περιοχή.

Η Κροατία δεν έχει ακόμη αποφασίσει επίσημα για τον τόπο, αλλά είναι βέβαιο ότι η περιοχή του Trgovska Gora είναι ο προτιμώμενος χώρος.

Η αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα Srebrenka Golić επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβερνητική απόφαση να κηρυχθεί το Una «Φυσικό Πάρκο» είναι ένας ακόμη αμυντικός μηχανισμός της Δημοκρατίας Σέρπσκα κατά των κροατικών αρχών και των προθέσεων της να αποθέσει πυρηνικά απόβλητα στην Trgovska Gora.

«Μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί φυσικό πάρκο έχει διαφορετικό και ειδικό καθεστώς στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», δήλωσε η Golić μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Η Golić, η οποία είναι υπουργός Χωροταξίας, Πολιτικών Μηχανικών και Οικολογίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα, προανήγγειλε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις 27 Σεπτεμβρίου, στις οποίες οι άνθρωποι που ζουν στη λεκάνη του ποταμού Una θα εκφράσουν τον θυμό τους για την πρόθεση των Κροατικών αρχών να μολύνουν την περιοχή με ραδιενεργά απόβλητα. Είπε ότι το πάρκο Una συνορεύει με το Εθνικό Φυσικό Πάρκο Una της Ομοσπονδίας της Β-Ε και ότι περιλαμβάνει 13 δήμους στη λεκάνη Una με 230.000 κατοίκους.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της Β-Ε Igor Crnadak για να τον ενημερώσει για όλες τις δραστηριότητες που η Δημοκρατία Σέρπσκα είχε αναλάβει για να αποτρέψει την πρόθεση της Κροατίας. Σύμφωνα με ίδια, ο Crnadak θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ατομική Ενέργεια, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη.

«Ο Crnadak θα έπρεπε να καλέσει εκ νέου δημόσια τις αρχές της Κροατίας να κατασκευάσουν το χώρο διάθεσης όπου η Σλοβενία ​​είχε προτείνει, στον Vrbine, τον τόπο προέλευσης των πυρηνικών αποβλήτων», τόνισε η Golić.

Υπενθύμισε όλες τις προηγούμενες ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου με στόχο την πρόληψη των προθέσεων της Κροατίας να διαθέσει ραδιενεργά απόβλητα στην Trgovska Gora. Πρόσθεσε ότι ο Milorad Dodik ήταν o πρώτος που έλαβε μέτρα ενάντια στην πρόθεση της Κροατίας να κατασκευάσει τον χώρο διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων και να ζητήσει πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο. Μετά από αυτό, ανέφερε, η Προεδρία της Β-Ε εξέδωσε συμπεράσματα για τη μετακίνηση του τόπου σε μία από τις επτά προτεινόμενες τοποθεσίες. /Ibna