Οι υπήκοοι της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλουν αίτηση για “καθεστώς εγκατάστασης” μετά τo Brexit

Οι υπήκοοι της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλουν αίτηση για “καθεστώς εγκατάστασης” μετά τo Brexit

Σχεδόν 1,34 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα διακανονισμού της ΕΕ το οποίο τους αναγνωρίζει ως «εγκατεστημένους» πολίτες, παρέχοντάς τους έτσι τη μόνιμη κατοικία στη χώρα μετά την Brexit.

1,15 εκατομμύρια από αυτούς είδαν τις αιτήσεις τους να εγκρίνονται.

Οι τελευταίες επίσημες στατιστικές από το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Οι περισσότερες αιτήσεις (240.000) έχουν υποβληθεί από Πολωνούς υπηκόους, οι οποίοι αποτελούν την πιο πολυπληθέστερη ξένη εθνική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ρουμάνοι έρχονται στη δεύτερη θέση με 187.600 αιτήσεις. Οι πολίτες της Βουλγαρίας έχουν επίσης υποβάλει αιτήσεις σε μεγάλους αριθμούς, πιο συγκεκριμένα 70.600 από αυτούς, και κατέχουν τη 6η θέση στον αντίστοιχο κατάλογο.

Η Ελλάδα με 29.900 αιτούντες, η Κύπρος με 4.500, η ​​Κροατία με 2.600 και η Σλοβενία ​​με 1.300, βρίσκονται στο τέλος της λίστας.

Ο κ. Brandon Lewis, υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει – οι πολίτες της ΕΕ είναι φίλοι και γείτονές μας και θέλουμε να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαίρομαι που πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση”.

Ωστόσο, το «The 3 Million», ένας οργανισμός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κατοίκων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει εκφράσει ενστάσεις.

Αρχικά, ο οργανισμός σημειώνει ότι η άνοδος των αιτήσεων κατά τον Αύγουστο ήταν ασφαλώς εν μέρει από τον πανικό που προκάλεσε η τώρα αναστρέψιμη δήλωση ότι η Ελεύθερη Μετακίνηση Πολιτών θα έληγε στις 31 Οκτωβρίου σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Επίσης, επισημαίνουν τον μεγάλο αριθμό (189.000) αιτήσεων που εκκρεμούν, αποδεικνύοντας την τεράστια συσσώρευση που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός που προσθέτει στην αβεβαιότητα που αισθάνονται οι υπήκοοι της ΕΕ.

Το «3 Εκατομμύρια» μιλά επίσης για έναν σχετικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων που απορρίφθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς προφανή λόγο.

Η κύρια ανησυχία που εκφράζεται είναι το γεγονός ότι ένας δυσανάλογος αριθμός αιτούντων, περίπου το 40%, λαμβάνει το υποδεέστερο “καθεστώς προ-εγκατάστασης” αντί του πλήρους “καθεστώτος εγκατάστασης”.

Το πρώτο απονέμεται σε πολίτες της ΕΕ που ζουν στη χώρα για λιγότερο από πέντε χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει έναν αναποτελεσματικό τρόπο καθορισμού της διάρκειας της κατοικίας κάποιου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός προωθεί μια αλλαγή στο σύστημα της κυβέρνησης, ώστε να καθιστά αυτόματη την κατάσταση των πολιτών της ΕΕ, γράφοντάς την τώρα σε νόμο και μεταβάλλοντας το Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ από αίτηση σε εγγραφή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει απλό στους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους να παραμένουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Για να υποβάλουν αίτηση πρέπει να ολοκληρώσουν τρία βασικά βήματα – να αποδείξουν την ταυτότητά τους, να αποδείξουν ότι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να δηλώσουν τυχόν ποινικές καταδίκες.

Με ή χωρίς συμφωνία, οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020./ibna