Ρουμανία: Η Dancila προσπαθεί να αποφύγει την ψήφο εμπιστοσύνης

Ρουμανία: Η Dancila προσπαθεί να αποφύγει την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ψήφο εμπιστοσύνης που πρέπει να ζητήσει η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Vorica Dancila όπως ορίζει το Σύνταγμα όταν αλλάζει η πολιτική σύνθεση της Κυβέρνησης επέλεξε τρία στελέχη του ALDE για την κυβέρνηση της.

Επικαλούμενη την ανάγκη για σταθερότητα, η Viorica Dancila επέλεξε τρία στελέχη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ALDE ως επικεφαλής ισάριθμων υπουργείων που έμειναν ακέφαλα μετά την απόφαση του ALDE να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό σχηματισμό. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να αποφύγει την ψήφο εμπιστοσύνης που πρέπει να ζητήσει από το Κοινοβούλιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα όταν αλλάζει η πολιτική σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του  ALDE, Calin Popescu-Tăriceanu, δήλωσε ότι οι τρεις πολιτικοί θα αποπεμφθούν από το κόμμα του και κατηγόρησε την Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να αποφύγει την ψηφοφορία.

Ο κατάλογος με τα τρία ονόματα συν άλλα τρία για τα χαρτοφυλάκια που κατέχουν προσωρινά ορισμένοι υπουργοί, εστάλη ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο προς έγκριση. Πρόκειται για τους: Camelia Gavrilă (PSD, υπουργείο Παιδείας), Dan Chirilă (Εσωτερικών), ο σύμβουλός του Dan Matei – ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Grațiela Gavrilescu (Περιβάλλοντος), Ion Cupă (Ενέργειας) και Ștefan Băișanu (Υπουργός για τη Σχέση με το Κοινοβούλιο).

Ο κ. Tăriceanu δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis να μην κάνει δεκτά τα ονόματα, με την αιτιολογία ότι το κόμμα του αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό σχηματισμό, ενώ αμφισβητεί και την εκλογή του προερχόμενου από το ALDE νέου προέδρου της Γερουσίας, Τeodor Melescanu.

Ανακοίνωσε δε ο Tăriceanu, ότι έως το τέλος της εβδομάδος θα αποστείλει σχετικές επιστολές στην κα Dancila και τον Πρόεδρο Klaus Iohannis./ibna