Αντιπαράθεση με το “καλημέρα” για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Αντιπαράθεση με το “καλημέρα” για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετατρέπεται το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εξαιτίας των διατάξεων που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία. Για “τομή” στην αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας μιλούν κυβερνητικά στελέχη.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση για έξι ημέρες προβλέπει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικές για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν γρήγορα, σαρωτικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν τη διαμόρφωση “γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία πολλών και κατά τεκμήριο καλών θέσεων εργασίας”.

Προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων, επιχειρηματικά πάρκα, ψηφιακός χάρτης και μητρώο υποδομών προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση για την διευκόλυνση των επενδύσεων συμπεριλαμβάνονται σειρά αλλαγών στα εργασιακά καθώς δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εξαιρεθούν υπό προϋποθέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

“Όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται -σε περιπτώσεις εκτάκτων οικονομικών αναγκών κυρίως μικρών επιχειρήσεων-να γίνονται εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να διευκολυνθούν για να ορθοποδήσουν”, αναφέρεται στην σχετική διάταξη.

Ταυτόχρονα, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξηλώνονται θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων

Νομοσχέδιο “κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα” που γυρίζει την χώρα στα μνημονιακά χρόνια, κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. ξηλώνει θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπερ των εργαζομένων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Επισημαίνουν μάλιστα τον κίνδυνο ακύρωσης των μισθολογικών αυξήσεων που σημειώθηκαν στην προηγούμενη περίοδο μέσα από την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Παράλληλα γίνεται λόγος για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με χαμηλούς μισθούς.

“Το γεγονός, ότι το σύνολο των αντεργατικών αυτών ρυθμίσεων περιλαμβάνεται σε «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης μαρτυρά με τον πλέον σαφή τρόπο την αντίληψη της Ν.Δ. για την ανάπτυξη: Μια παρωχημένη «αναπτυξιακή αντίληψη» οδοστρωτήρα για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα”, επισήμανε η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου προαναγγέλοντας αντιπαράθεση τόσο στην βουλή όσο και στην κοινωνία./ibna