Ο πρόεδρος της Τσεχίας επιθυμεί επανεξέταση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου – Αντίθετη η Πράγα

Ο πρόεδρος της Τσεχίας επιθυμεί επανεξέταση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου – Αντίθετη η Πράγα

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman δήλωσε ότι θα ήθελε η χώρα του να αποσύρει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχου έθνους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Zeman δήλωσε ότι θα συζητήσει την κίνηση με Τσέχους βουλευτές.

«Δεν είμαι δικτάτορας, αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι ότι μετά από ένα μήνα το Συνταγματικό Συμβούλιο συγκαλεί και θα θέσω το ερώτημα εάν είναι δυνατόν να αποσυρθεί η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic.

Οι δηλώσεις του 74χρονου προέδρου, ο οποίος είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του, προκάλεσαν αντιδράσεις στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Τσεχικής Γερουσίας, Jaroslav Kubera, δήλωσε στον Πρόεδρο Zeman ότι προέβη σε τέτοιες δηλώσεις μόνο για να ευχαριστήσει τους Σέρβους, αλλά η ιδέα του είναι μη ρεαλιστική.

«Ο πρόεδρος μπορεί να πει ό, τι θέλει, αλλά δεν είναι αυτός που μπορεί να κάνει κάτι. Θα ήταν πολύ συζήτηση για το τίποτα».

Ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών, Tomáš Petříček, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για μια τέτοια συζήτηση και ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι: Η τσεχική κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο ή σε οποιαδήποτε από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο μεταξύ #Σερβίας και #Κοσόβου και της πορείας τους προς την ΕΕ.

Απαντώντας στη δήλωση του Zeman, το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι αποσύρεται από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Σεπτεμβρίου στην Πράγα, όπου αρκετές χώρες των δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν με πρωθυπουργούς από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής κυβέρνησης.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Παρόλο που περισσότερες από 110 χώρες αναγνωρίζουν την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, το Βελιγράδι και ο παραδοσιακός σύμμαχός του Μόσχα, δεν το κάνουν.

Οι υπό την αιγίδα της ΕΕ συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για την επίλυση των διαφορών τους έχουν σταματήσει./ibna