Η κυβέρνηση προχωράει με την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Η κυβέρνηση προχωράει με την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής την Τετάρτη, με ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες για την καλύτερη προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης της χώρας.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα επιταχύνει τη διαδικασία πώλησης ποσοστού 30% στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αφού αποφάσισε πώς να επιλύσει ζητήματα που εμποδίζουν την ιδιωτικοποίηση. Εντούτοις, μια προθεσμία για το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να χαθεί για λίγες εβδομάδες.

Το συμβούλιο θα εξουσιοδοτήσει το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώσει άμεσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μερίδιο του 30%.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. “Ελευθέριος Βενιζέλος” ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” για περίοδο 30 ετών σύμφωνα με την αντίστοιχη σύμβαση παραχώρησης. Ο ΔΑΑ είναι ο μεγαλύτερος αερολιμένας της χώρας και μία από τις σημαντικότερες υποδομές. Το 2018 χειρίστηκε 24 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων 16,4 εκατομμύρια από το εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστήριζε πάντοτε ότι θα «αντιμετωπίζει τις ιδιωτικοποιήσεις ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι απόλυτα διαφανείς και καθοδηγούνται από το εθνικό συμφέρον».

Είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΑΑ είναι η πρώτη τέτοια διαδικασία που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να την ολοκληρώσει.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρόκειται να προσλάβει την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lazard για να συμβουλεύει για τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Πηγές δείχνουν ότι η συμφωνία του ελληνικού κράτους με τη Lazard θα ολοκληρωθεί μόλις η χώρα επιστρέψει στην κατάσταση επενδυτικού βαθμού.

Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Eurogroup της Παρασκευής. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα διεξάγει διμερείς συνομιλίες με τους Klaus Regling, Mario Centeno, Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici./ibna