Νέος εξοπλισμός για το εγκληματολογικό κέντρο του Μαυροβουνίου

Νέος εξοπλισμός για το εγκληματολογικό κέντρο του Μαυροβουνίου

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο προσέφερε ιατροδικαστικό εξοπλισμό αξίας 33.700 ευρώ στο αρμόδιο εγκληματολογικό κέντρο στο Danilovgrad του Μαυροβουνίου στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σταθμό εργασίας για ιατροδικαστική ανάλυση, λογισμικό με άδεια χρήσης για την παρακολούθηση αποδείξεων στο διαδίκτυο και πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές, κινητό ιατροδικαστικό εξοπλισμό για την εξαγωγή αποδεικτικών στοιχείων σε σκηνές εγκλήματος και δέκα αναγνώστες αριθμών πληροφοριών οχημάτων (VIN) για την υποστήριξη της αποτελεσματικότερης καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της κλοπής των οχημάτων.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας δωρεάς με τον αστυνομικό διευθυντή Veselin Veljović, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο, Maryse Daviet, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός θα βοηθήσει τις εγκληματικές έρευνες, ιδίως για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

«Θα επιτρέψει στο ιατροδικαστικό κέντρο να εξετάσει τα ψηφιακά στοιχεία και να διεξαγάγει ανάλυση δεδομένων στη σκηνή του εγκλήματος για να διαφυλάξει τα αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο Daviet.

Υπενθύμισε ότι ο ΟΑΣΕ υποστήριξε το εγκληματολογικό κέντρο από την έναρξή του το 2008, τόσο όσον αφορά την παροχή εξοπλισμού, όσο και το σημαντικότερο, την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης και καθοδήγησης στους επιστήμονες του.

«Το εγκληματολογικό κέντρο έχει πλέον διαπιστευτεί διεθνώς. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στην καταπολέμηση του περιφερειακού και του διεθνούς εγκλήματος. Τα αποδεικτικά στοιχεία από αυτό το κέντρο μπορούν να γίνουν δεκτά σε οποιοδήποτε δικαστήριο», επεσήμανε ο Daviet.

Ο διευθυντής της αστυνομίας Veljovic δήλωσε ότι η δωρεά είναι σημαντική όχι μόνο όσον αφορά την αξία της αλλά και τη συμβολή της στην καταπολέμηση όλων των μορφών εγκληματικότητας και στη βοήθεια των συνολικών αποτελεσμάτων του Εγκληματολογικού Κέντρου.

«Το εγκληματολογικό κέντρο έχει εξελιχθεί σε ένα σοβαρό ίδρυμα το οποίο η υπηρεσία και η χώρα μας μπορούν να υπερηφανεύονται. Ανταποκρίνεται στα πρότυπα αναγνωρισμένων κέντρων», δήλωσε ο Veljovic, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τον ΟΑΣΕ έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

«Αναγνωρίζουμε τον ΟΑΣΕ ως στρατηγικό μας εταίρο», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η ο ΟΑΣΕ έδωσε μια σειρά ιατροδικαστικών σταθμών εργασίας και δύο πολυγραφίες αξίας 50.000 ευρώ στην Αστυνομική Διεύθυνση.

«Η αποστολή παραμένει προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας στις αρχές του Μαυροβουνίου για την καθιέρωση συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Μαυροβούνιο», αναφέρει η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο σε δελτίο Τύπου./ibna