Ο Σταϊκούρας ενημερώνει το Eurogroup για το ΔΝΤ και στέλνει επιστολή στον ESM

Ο Σταϊκούρας ενημερώνει το Eurogroup για το ΔΝΤ και στέλνει επιστολή στον ESM

Υλοποιείται το σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να τεθεί το θέμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι.

Σε δεύτερο χρόνο, θα αποσταλούν επιστολές- αιτήματα προς τον ESM και τον EFSF, ενώ η όλη διαδικασία -η οποία στο τέλος της θα λάβει το “πράσινο φως” του του Eurogroup- θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Συναντήσεις

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ, στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει  συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, τον πρόεδρο του Eurogroup Mario Centeno, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Valdis Dombrovskis και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Pierre Moscovici.

Προεργασία

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε προαναγγείλει τον στόχο για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, αλλά είχε ολοκληρώσει και τα ουσιώδη βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ειδικότερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, είχε ενημερώσει την τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde για την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η ίδια είχε καλωσορίσει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει και το Βερολίνο.

Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφενός έθεσε επίσημα το αίτημα της αποπληρωμής στον ESM και αφετέρου παρουσίασε το αίτημα αυτό στο EuroWorking Group, το οποίο είχε δώσει «πράσινο φως».

Η σταδιακή αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα εμπεριέχονταν στη δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο μέτρο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα από τον ESM, καθώς το επιτόκιο του Ταμείου είναι υψηλότερο από αυτό του ESM./ibna