Πρόεδρος της Γερουσίας εξελέγη ο Teodor Meleşcanu

Πρόεδρος της Γερουσίας εξελέγη ο Teodor Meleşcanu

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Αντιπρόεδρος και Γερουσιαστής του ALDE εξελέγη Πρόεδρος της Γερουσίας, με 73 ψήφους υπέρ στο δεύτερο γύρο, ενώ η  Alina Gorghiu, υποψήφια του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), με την υποστήριξη της Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας (USR) και τη Δημοκρατική Ένωση των Μαγιάρων της Ρουμανίας (UDMR), συγκέντρωσε 59 ψήφους.

Στον πρώτο γύρο, ο Teodor Meleşcanu, υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), έλαβε 67 ψήφους υπέρ, και για μία ψήφο δεν κατάφερε να εκλεγεί άμεσα.

Ο Πρόεδρος του ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu ανακοίνωσε εν τω μεταξύ, ότι σχεδιάζει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το πώς εξελέγη ο Teodor Meleşcanu, προσθέτοντας ότι οι εκλογές είχαν διεξαχθεί κατά παράβαση των κανόνων της Γερουσίας, στο βαθμό που δεν μπορούν να υπάρχουν δύο υποψήφιοι από την ίδια ομάδα, πρόβλημα που έθιξε και πριν από τις εκλογές.

“Είμαι μέλος του ALDE και ελπίζω ότι θα συμβάλω στην ανάκαμψη του κόμματος”, δήλωσε ο Teodor Melescanu, μετά την εκλογή του. Από την πλευρά της, η Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του PSD Viorica Dăncilă εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η ψηφοφορία πιστοποίησε ότι «το PSD εξακολουθεί να έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) με τα άλλα κόμματα, σχετικά με την πρόταση μομφής, δείχνει σαφή στήριξη των κομμάτων USR, PMP και UDMR. Όσον αφορά το ALDE, οι αρχηγοί του κόμματος έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής, ενώ απορρίπτουν την επιλογή των πρόωρων εκλογών. Το Pro Romania θα έχει μια σαφή θέση για την πρόταση μομφής, αφού λάβει μια σαφή απάντηση από τη Viorica Dăncilă σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Αναφέρεται επίσης, ότι ο Ludovic Orban έχει μερική υποστήριξη από τις μειονότητες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το χρονοδιάγραμμα της πρότασης μομφής, κατά τον Ludovic Ορμπάν θα τεθεί μετά την ψηφοφορία για τον ανασχηματισμό./ibna