Γιατί οι Πρέσπες και η αντιπροεδρία της Κομισιόν φέρνουν “πονοκέφαλο” στον Μητσοτάκη;

Γιατί οι Πρέσπες και η αντιπροεδρία της Κομισιόν φέρνουν “πονοκέφαλο” στον Μητσοτάκη;

Ήδη πριν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούταν δεδομένο ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέγονταν πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα έβρισκε μπροστά του την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε στην ψήφιση της Συμφωνίας και στην αλλαγή της ονομασίας του βόρειου γείτονα της Ελλάδας σε “Βόρεια Μακεδονία”, η Ν.Δ. βρέθηκε σθεναρά απέναντι. Στελέχη της μίλησαν για “επαίσχυντη”, “επιβλαβή” ακόμα και για “προδοτική” συμφωνία, δίνοντας το παρών στα συλλαλητήρια που είχαν έντονο εθνικιστικό χρώμα. Μάλιστα η τότε κυβέρνηση κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι δίνει κάλυψη σε ακροδεξιούς που απειλούσαν και προπηλάκιζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώθηκε η στροφή στον ρεαλισμό με κορυφαίους υπουργούς να κάνουν λόγο για την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία και να προσκαλούν ομολόγους τους στην Ελλάδα. Σημειώνεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ απέφυγε να αναφερθεί στην Συμφωνία. Σε πλήρη αντιδιαστολή με την περσινή του παρουσία που προανήγγειλε την σθεναρή αντίσταση της Ν.Δ. σε αυτήν.

Ο παράγοντας Αντώνης Σαμαράς

Η αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του έχει οδηγήσει στις πρώτες ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε ατύπως αναλάβει να “σηκώσει” τον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την προηγούμενη περίοδο.

Ο Αντώνης Σαμαράς που θεωρείται ο ηγέτης της ακραίας συντηρητικής τάσης της Ν.Δ. σύμφωνα με το ρεπορτάζ εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από την στάση της ηγεσίας. Την ένταση ενίσχυσε και η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στην αντιπροεδρία της Κομισιόν. Ο Αντώνης Σαμαράς επιδίωκε, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύδονται, να προταθεί για επίτροπος. Αυτό ωστόσο δεν έγινε πράξη.

Η επίσημη Νέα Δημοκρατία δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, είχε τότε δηλώσει πως θα ήταν υποτιμητικό πρώην πρωθυπουργός να αναλάβει θέση επιτρόπου και όχι αντιπροέδρου. Έτσι, φτάσαμε στον Μαργαρίτη Σχοινά τον μέχρι πρότινος εκπρόσωπο του Jean Claude Juncker. Τελικά όμως η Ελλάδα πήρε την αντιπροεδρία και όχι απλά τον επίτροπο.

“Ήταν στις επιδιώξεις μας ένα παραγωγικό φυλάκιο, αλλά στην πορεία μάς δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε την αντιπροεδρία και ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων και την αρπάξαμε”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στο γιατί δεν προτάθηκε τελικά ο Α. Σαμαράς. Μάλιστα ο κ. Πέτσας επικαλέστηκε και το ότι ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Paolo Gentiloni έγινε αντιπρόεδρος, λέγοντας πως από αυτό  φάνηκε πόσο ρευστό ήταν το ζήτημα στη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων.

Βέβαια στις Βρυξέλλες είναι κοινό μυστικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς απορρίφθηκε εξαιτίας της στάσης του στην Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αντίθεση με τον Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος αφενός χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης των Βρυξελλών και αφετέρου υποστήριξε την Συμφωνία, στην γραμμή δηλαδή της κομισιόν.

Στην Αθήνα πλέον το βλέμμα είναι στραμμένο στην στάση που θα κρατήσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώην πρωθυπουργός. Διαρροές αναφέρουν ότι θα ζητήσει να προταθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον νυν πρωθυπουργό να μην θέλει καν να ακούσει αυτό το σενάριο. Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού, ιδίως μετά το ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να οργανώσει εσωτερική αντιπολίτευση περιμένοντας τα πρώτα στραβοπατήματα του πρωθυπουργού./ibna