Zaharieva και Δένδιας επιβεβαίωσαν την στρατηγική σχέση Ελλάδας Βουλγαρίας

Zaharieva και Δένδιας επιβεβαίωσαν την στρατηγική σχέση Ελλάδας Βουλγαρίας

Η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή από τη Σόφια, επιβεβαίωσαν τη στρατηγική φύση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της Βουλγάρας ομολόγου του Ekaterina Zaharieva στη Σόφια κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Αξιωματούχου στη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

“Είμαι πολύ χαρούμενη που η περιοδεία σας ξεκίνησε από τη Βουλγαρία. Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μαςς βρίσκονται σε στρατηγικό επίπεδο. Είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι ιστορικές αλληλεπικαλύψεις και να μετατραπούν σε αμοιβαία υποστήριξη και φιλία», δήλωσε η Ekaterina Zaharieva κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μετά το πέρας της συνάντησης τους.

Η Ekaterina Zaharieva και ο Νίκος Δένδιας συζήτησαν επίσης για τη στρατηγική εταιρική σχέση εντός της ΕΕ, δίνοντας έμφαση σε κοινές θέσεις για την πολιτική συνοχής, τον προϋπολογισμό, τη μετανάστευση, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διεύρυνση της ΕΕ.

“Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη στην ΕΕ, στην οποία προσχωρήσαμε το 2007”, δήλωσε η Ekaterina Zaharieva, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να εκφράσουμε την ίδια υποστήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την είσοδο τους στην Ε.Ε.  Και οι δυο συμφώνησαν ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. “Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά και σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και από αυτή την άποψη εκτιμούμε ιδιαίτερα την εταιρική σχέση της Ελλάδας”, δήλωσε η Zaharieva.

Ο Νίκος Δένδιας  από τη μεριά του υπογράμμισε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας για τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη και στη ζώνη του Σένγκεν. Επίσης ο Έλληνας Υπουργός συμφώνησε με την ομόλογο του για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων τονίζοντας ότι, «σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, των ενεργειακών σχέσεων και της διασύνδεσης του IGB μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, την αύξηση των αμοιβαίων επενδύσεων και της συνδετικότητας. Επί του παρόντος, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους πέντε σημαντικότερους επενδυτές στη Βουλγαρία σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, οι τηλεπικοινωνίες, η μεταλλουργία, το εμπόριο. Για το 2018, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε περίπου 3,3 δισ. Ευρώ.

Τα δυο Υπουργεία σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών των χωρών τους, συμφώνησαν να εργαστούν για ακόμη ταχύτερες διαδικασίες διέλευσης των συνόρων, καθώς 1,5 εκατομμύριο πολίτες από κάθε πλευρά επισκέπτονται το άλλο, περιλαμβανομένων όχι μόνο των τουριστών αλλά και τη μεταφορά εργαζομένων και επιχειρηματιών. “Δεν μπορούμε να αντέξουμε ουρές χιλιομέτρων – πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό που να διευκολύνει τους ταξιδιώτες”, επεσήμανε η Zaharieva.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι: «συζητήσαμε θέματα που άπτονται των διαφόρων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μας».

Τέλος ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ενημέρωσε την ομόλογο του, σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. «Όπως γνωρίζετε, παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου» σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Νίκος Δένδιας και Ekaterina Zaharieva συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για τη διοργάνωση του Έτους Βουλγαρίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Βουλγαρία με την ευκαιρία της 140ης επετείου από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων το 2020, καθώς και μια κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων./ibna