Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις Zaev-Mickoski για την Ειδική Εισαγγελία

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις Zaev-Mickoski για την Ειδική Εισαγγελία

Οι πρόεδροι του SDSM και του VMRO-DPMNE, Zoran Zaev και Hristijan Mickoski, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον νόμο περί της Εισαγγελίας και το μελλοντικό καθεστώς του ειδικού εισαγγελέα. Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ξεκίνησαν χθες το βράδυ, καταλήγοντας χωρίς επίλογο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγές από τη διαπραγματευτική ομάδα του SDSM (Social Democratic League) έχουν δηλώσει στα ΜΜΕ της χώρας ότι το VMRO-DPMNE επέμεινε να ακυρωθεί ο νόμος περί ειδικών εισαγγελικών δικών που ξεκίνησαν μετά τις 30 Ιουνίου 2017.

Το SDSM πρότεινε επίσης τη σύσταση νέου Εισαγγελέα για υψηλή διαφθορά, υπό την ηγεσία ενός εισαγγελέα που ορίστηκε από την αντιπολίτευση και υποστηρίχθηκε από 61 βουλευτές. Η εντολή της Ειδικής Εισαγγελέας, Katica Janeva, λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, η οποία, με επιστολή, εξουσιοδότησε όλες τις υποθέσεις της Ειδικής Εισαγγελίας να μεταφερθούν στη Γενική Εισαγγελία.

Μία συμφωνία για τον νόμο για την εισαγγελία και το μελλοντικό καθεστώς της εισαγγελικής αρχής ζητά επίσης επιτακτικά και η διεθνή κοινότητα, καθώς η χώρα αναμένει να λάβει την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ τον Οκτώβριο./ibna