Ο Μητσοτάκης θα προεδρεύσει συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής

Ο Μητσοτάκης θα προεδρεύσει συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη για να προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, πριν από τη συνάντηση της Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και επίσημη αίτηση της Αθήνας για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δαπανηρού χρέους της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα επίσης θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πώληση 30% του μετοχικού κεφαλαίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα τρέξει το προσεχές διάστημα, ενώ εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και σχετικά την κρατική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), των οποίων οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση πιστεύεται ότι συνθέτει σειρά θετικών ειδήσεων σχετικά με την οικονομία, καθώς επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να τους πείσει να υπογράψουν τον προϋπολογισμό για το 2020 και την επερχόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η Αθήνα θα ενισχυθεί από στοιχεία για τη συλλογή των κρατικών εσόδων για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, τα οποία θα δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, στοιχεία από το διεύθυνση κρατικών εσόδων, έδειξαν ότι τα νέα χρέη προς το κράτος αυξήθηκαν κατά 320 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε 3,93 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη που απορρέουν από την αδυναμία αποπληρωμής φόρων αυξήθηκαν στα 3,61 δισ. ευρώ από 3,36 δις. ευρώ τον Ιούνιο.

Αυτές και άλλες προκλήσεις – όπως η προβληματική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού – θα αποτελέσουν το επίκεντρο των σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών τις προσεχείς εβδομάδες.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει επίσης να ολοκληρώσει τυχόν ανοιχτά μέτωπα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος./ibna