Κραδασμοί στη ΝΔ από την συναινετική στάση Μητσοτάκη

Κραδασμοί στη ΝΔ από την συναινετική στάση Μητσοτάκη

Εσωτερικούς κραδασμούς προκαλεί στη ΝΔ η διαφαινόμενη συναινετική διάθεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο»: η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε την περασμένη Τρίτη σε μία ολλανδική εφημερίδα αλλά ο αποδέκτης της ήταν η Κουμουνδούρου. Δείχνοντας έμπρακτα την πρόθεσή του ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε στην ΔΕΘ να καταφερεθεί εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και των πεπραγμένων του είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει την βουλή βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, αναφερόμενος τόσο στην υπόθεση της Novartis όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και πως φθάσαμε στα capital controls.

Η διάθεση συναίνεσης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και μόνο συνιστά casus belli για τον Αντώνη Σαμαρά και την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς και οι οπαδοί του εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έριξε τον Ιανουάριο του 2015 και διέκοψε την πρωθυπουργία του. Επιπροσθέτως θεωρούν ότι με την εξεταστική του πρώτου εξαμήνου θα αποκατασταθεί η προηγούμενη αν και σύντομη περίοδος της πρωθυπουργίας του 2012-2014. Ένας επιπλέον λόγος είναι η υπόθεση Novartis για την οποία ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε χθες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο κατονομάζει τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σαν εμπνευστές και διεκπεραιωτές της σκευωρίας που κατά την άποψή του είχε στόχο την πολιτική του εξόντωση. “Θα τους πάω μέχρι τέλους”, είχε πει ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν διαβεβαιώνουν ότι το εννοεί. Επιπλέον όμως δεν αρκείται στην δικαστική διάσταση, επιζητά πολιτική κάλυψη από το κόμμα του και πανηγυρική δικαίωση.

Στο βάθος όμως είναι το γενικό πολιτικό κλίμα και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να επιδιώκει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, θέλει ήρεμα νερά και ήπιους τόνους για να υλοποιήσει την οικονομική του πολιτική που θα έχει δυσκολίες στο εγγύς μέλλον. Όσο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφές ότι δεν θα προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Δεν θέλει όμως ούτε κάποιον από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς του κόμματός του, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Κυριώς δεν τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα αποκτήσει θεσμικό βάθρο για να συνεχίσει τις πολιτικές του παρεμβάσεις κυρίως στα θέματα που εκείνος αξιολογεί.

Μία άτυπη συγκατάθεση του Αλέξη Τσίπρα για ένα πρόσωπο πχ προερχόμενο από την ευρύτερη κεντροαριστερά, θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει τον δικό του συμβολισμό στην διακυβέρνησή του και να ξεπεράσει τις αντιθέσεις από το κόμμα του, αφού θα προβληθεί θετικά από το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης ως βήμα για μία νέα εποχή. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι ήδη είναι ριγμένος, ειδικά μετά την ανάληψη από τον Μαργαρίτη Σχοινά της θέσης αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία συναινετική εξέλιξη δίχως εξεταστικές, με πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση και με κοινής αποδοχής Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα περιθωριοποιήσει τον Μεσσήνιο πολιτικό. Μόνο που το περιθώριο και η αποστρατεία δεν ταιριάζει στον Αντώνη Σαμαρά. Το πως θα αντιδράσει έχει πάντα ενδιαφέρον. Οι βολές που εξαπολύουν τα φιλικά του Μέσα Ενημέρωσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη προς το παρόν δεν ενοχλούν. Μένει να φανεί η κλιμάκωση./ibna