Το Μαυροβούνιο πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά σε τοπικό επίπεδο

Το Μαυροβούνιο πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά σε τοπικό επίπεδο

Η διαφθορά σε τοπικό επίπεδο στο Μαυροβούνιο δεν είναι μόνο τοπικό πρόβλημα, διότι απαιτεί πολυτομεακή και ολοκληρωμένη απάντηση. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από την Ετήσια Εθνική Διάσκεψη για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε Τοπικό Επίπεδο, που διοργανώθηκε από το Κέντρο για την Αγωγή του Πολίτη (CCE).

Ο επικεφαλής του τμήματος συνεργασίας στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο, Herman Spitz, δήλωσε ότι η χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδεις για κάθε δημοκρατικό κράτος.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου είναι σημαντικές και κρίσιμες και η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η πρόοδος του Μαυροβουνίου στη μεταρρύθμιση του χώρου του κράτους δικαίου θα καθορίσει την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Spitz.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν ευτυχής που είδε όλο και περισσότερους πολίτες του Μαυροβουνίου σε τοπικό επίπεδο “φωνάζουν”, επισημαίνοντας περιπτώσεις διαφθοράς και ενεργώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η έκφραση της δυσαρέσκειας δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον των πολιτών, είπε ο Spitz.

«Η διαφθορά σε τοπικό επίπεδο, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, δεν θα εξαφανιστεί μόνη της, απαιτεί δράση, οδυνηρές περικοπές, αποτελεσματικές διαδικασίες που πρέπει να διεξαχθούν από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση», πρόσθεσε ο Spitz.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο αποτελεί βασική πρόκληση για την οικοδόμηση του κράτους δικαίου ως ακρογωνιαίο λίθο μιας δημοκρατικής κοινωνίας που επιδιώκει το Μαυροβούνιο, δήλωσε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Suzana Pribilović. Σύμφωνα με την Pribilović, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας είναι η διαφάνεια του συστήματος. Η ίδια εξήγησε ότι με την εισαγωγή ενός νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ξεκινήσει μια σειρά από δραστηριότητες που θα συμβάλουν στη βελτίωση της διαφάνειας των τοπικών αυτοδιοίκησης.

«Μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι ο μόνος κυβερνητικός φορέας που μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε πολίτες σε όλα τα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή και να βρίσκεται πάντα εκεί για τους πολίτες που πληρώνουν γι’ αυτήν», δήλωσε η Pribilović.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικής Εκπαίδευσης (CCE), Daliborka Uljarević, δήλωσε ότι η διαφθορά έχει καταστρεπτικές συνέπειες και βλάπτει όλους τους πολίτες. Είπε ότι οι βασικοί μοχλοί της καταπολέμησης της διαφθοράς έχουν υπερβολική ακατάλληλη πολιτική επιρροή και έλλειψη ακεραιότητας, εμπειρογνωμοσύνης και θάρρους που αποτελούν σοβαρούς περιορισμούς στην ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αλλαγές σε αυτά τα βασικά θεσμικά όργανα είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο η διαφθορά δεν θα είναι ένα ατιμώρητο φαινόμενο και στο οποίο τα κόμματα και άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα δεν θα είναι πάνω από το νόμο», δήλωσε η Uljarević.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, το ετήσιο συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ας στείλουμε τη διαφθορά στο μουσείο!», Την οποία διεξάγει η CCE σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ, το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Αποτελεί την τρίτη φάση υλοποίησης του ευρύτερου προγράμματος CCE που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να συμβάλει στη μείωση της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο./ibna