Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας αναφέρει αύξηση των προσπαθειών παράνομων διελεύσεων από την Ελλάδα

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας αναφέρει αύξηση των προσπαθειών παράνομων διελεύσεων από την Ελλάδα

Πρόσθετες ομάδες αστυνομίας και χωροφυλακής έχουν σταλεί στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, μετά από αύξηση των προσπαθειών των μεταναστών να περάσουν παράνομα στη Βουλγαρία από την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Mladen Marinov.

Ο Marinov δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθεί ο βουλγαρικός στρατός στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 8000 μετανάστες έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου τον Αύγουστο, υπερδιπλάσιοι από αυτούς του Αυγούστου του 2018. Αναφορές στις 10 Σεπτεμβρίου ανέφεραν ότι περισσότεροι από 2000 έφτασαν στα νησιά από την Τουρκία από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να ανοίξει εκ νέου μια διαδρομή για τους Σύριους πρόσφυγες προς την Ευρώπη αν δε λάβει περισσότερη υποστήριξη για σχέδιο επανεγκατάστασης στη βόρεια Συρία.

«Παρακολουθούμε τις διαδικασίες στην Τουρκία. Βλέπετε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Marinov.

«Δυστυχώς, αυτές οι διαδικασίες δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτό που θέλουμε. Είναι μάλλον παγκόσμιες, και φυσικά, όταν υπάρχει κινητικότητα και κάποια ανησυχία, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση.

Διαθέτουμε επαρκείς εγκαταστάσεις, αλλά έχουμε πρόβλημα με τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα σύνορα ασφαλή. Βλέπουμε μια αύξηση στις προσπάθειες να περάσουν παράνομα αυτά τα σύνορα», ανέφερε.

Η Βουλγαρία είχε καλή συνεργασία με τις αρχές της Ελλάδας, δήλωσε ο Marinov./ibna