Τα μελλοντικά σχέδια του Erdogan για το προσφυγικό

Τα μελλοντικά σχέδια του Erdogan για το προσφυγικό

Με διαδοχικές δηλώσεις  ο Recep Tayyip Erdogan απειλεί να πλημμυρίσει την  Ευρώπη με ένα νέο προσφυγικό κύμα, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν στηριχθεί από τις χώρες της Δύσης.

Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της στάσης του Τούρκου Προέδρου είναι πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στηρίζει αυτή τη στάση.

«Μέχρι σήμερα δεν υποστήριζα τέτοιος εκβιασμούς. Σκεφτόμουν πως οι πρόσφυγες δεν πρέπει να γίνονται  εργαλεία πίεσης, ούτε εκβιασμών. Όμως η ανήθικη και αδιάφορη στάσης της Δύσης αρχίζει να μου προκαλεί εκνευρισμό. Κι έχω φτάσει στο σημείο να λέω πως αυτοί καταλαβαίνουν μόνο από τέτοια λόγια και η δήλωση του Erdogan είναι από αυτές που θα κάνουν να καταλάβουν» αναφέρει στο άρθρο του ο πιο γνωστός αρθρογράφος της Hurriyet Αhmet Hakan.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία το προς τα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αφού ανέφερε πως στην Τουρκία ζουν περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις εξελίξεις στο Idlib της Συρίας καθώς ήδη υπάρχουν μετακινήσεις προσφύγων από την περιοχή αυτή προς τη Συρία.

«´Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Η στηρίξτε μας ή μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς  τί είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» δήλωσε ο Erdogan.

Οικονομικό, Idlib και οι αντιδράσεις των Τούρκων

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η δήλωση αυτή έχει τρεις στόχους. Να πιέσει την Ε.Ε να στείλει περισσότερη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για την στήριξη των προσφύγων. Όμως η Άγκυρα δεν επιθυμεί μόνο άμεση οικονομική χρηματοδότηση αλλά και επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στη χώρα.

Δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας και πιέζει με αυτόν τον τρόπο για να «πάρει το πράσινο φως» από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Στο ζήτημα του Idlib η Τουρκία νιώθει εγκλωβισμένη. Οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού καθημερινά υποχωρούν έναντι των δυνάμεων του Assad. Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας έχουν περικυκλώσει κι ένα από τα φυλάκια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων της Συρίας το οποίο το προστατεύουν ρωσικές δυνάμεις! ( φυλάκιο νούμερο 9). Με την απειλή ενός νέου προσφυγικού κύματος προς Ε.Ε. και ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος στοχεύει  να προστατέψει τους συμμάχους του στο Idlib και ζητά από τη Δύση να σταματήσει την προέλαση του ο στρατός του Assad.

Τρίτος στόχος είναι ο κατευνασμός της τουρκικής κοινωνίας που αρχίζει να αντιδρά στην παρουσία τόσων προσφύγων στη χώρα. Η οικονομική ύφεση που παρουσιάζει η χώρα έχει εντείνει αυτές τις αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu είχε αναφερθεί στο ζήτημα της απομάκρυνσης 100.000 προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Δεν είμαστε χωροφύλακες»

Για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον εκβιασμό ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay τόνισε πως οι δηλώσεις του προέδρου μας δεν είναι ούτε απειλή, ούτε μπλόφα, είναι μια πραγματικότητα.

Είναι λανθασμένη η σκέψη και η άνεση που λένε πως  «έτσι και αλλιώς αν υπάρξει ένα νέο κύμα μεταναστών η Τουρκία θα το αντιμετωπίσει». Η Τουρκία δεν είναι χωροφύλακας  κανενός, καμίας περιοχής, καμίας χώρας. Δεν  είναι το κέντρο μετανάστευσής τους και δεν είναι η χώρα η οποία θα πληρώσει μια κρίση που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι. Αν συνεχίσει η κρίση στο Idlib και η κρίση στην περιοχή και ξεκινήσει ένα νέο κύμα μεταναστών, δεν έχει καμία πιθανότητα η Ευρώπη να την γλιτώσει, η πιθανότητα είναι μηδέν τοις εκατό. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει.» δήλωσε ο Oktay.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Η τουρκική εφημερίδα Karar υποστηρίζει πως η Άγκυρα θα περιμένει κάποιες κινήσεις και στο οικονομικό θέμα αλλά και στο ζήτημα του Idlib. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα προσφυγικά κύματα προς την Ελλάδα θα αυξηθούν.

Εντύπωση προκαλεί το άρθρο του αναλυτή της Hurriyet Sedat Ergin. Ο οποίος κάνει αναφορά για ένα σενάριο το οποίο προβλέπει. «Πρώτα την αποχώρηση της Τουρκίας από τις νότιες και ανατολικές περιοχές του Idlib. Και την παράδοση των αυτοκινητοδρόμων M-4 και Μ-5 που ανοίγουν την διέξοδο του Χαλεπίου προς τη Δαμασκό και προς τη Μεσόγειο. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία να πάρει μια δική της ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας και τη μεταφορά όλων των στρατευμάτων βορειότερα».

Το σενάριο αυτό έχουν εκφράσει Ρώσοι αναλυτές στην ιστοσελίδα AlMonitor στις 26 Αυγούστου και προβλέπει και τον έλεγχο του Idlib από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις. Έτσι η Τουρκία θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας δίπλα από τα σύνορα της και θα μπορεί «να φρενάρει» το προσφυγικό κύμα.

Η δημοσίευση αυτού του σχεδίου που δεν έχει οριστικοποιηθεί ίσως είναι μέσα σε αυτά που θα συζητηθούν στις 16 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση που θα έχει ο Erdogan με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν στην Άγκυρα με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία./ibna