Palmer: Δυνατή μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας

Palmer: Δυνατή μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας

Πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δήλωσε ότι είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Matthew Palmer.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην Πρίστινα καθώς είναι αφιερωμένη στον διάλογο, ενώ η Ρωσία επιθυμεί την περιοχή να λειτουργεί με βάση τη διαταραχή και τη δυσπιστία.

«Ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους είναι να στηρίξουμε τη διαμόρφωση κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου που είναι αφιερωμένες στον διάλογο, κάτι που σημαίνει αναστολή των δασμών και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σε συνέντευξή του στην RTCG.

Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι σοβαρές, με αποτέλεσμα μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

«Θα ήταν ιδανικό αν μπορούσε να γίνει με βάση την αμοιβαία αναγνώριση. Μόλις και οι δύο πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα είμαστε εταίροι και θα επιδιώξουμε τη συμφωνία που θα ήταν αποδεκτή από όλες τις πλευρές, μόνιμη και δίκαιη και που θα βοηθούσε τη Σερβία στην πορεία της στην ΕΕ», δήλωσε ο Palmer.

Πρόσθεσε ότι ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από το θέμα αυτό, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι οι διαφορές μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πορεία άλλων χωρών.

Ο Palmer ανέφερε, ακόμη, ότι «οι Ρώσοι έχουν ισχύ στα Δυτικά Βαλκάνια» και ότι οι ΗΠΑ έχουν μια ριζικά διαφορετική προοπτική της περιοχής σε σύγκριση με τη Μόσχα.

«Βλέπουμε τα Δυτικά Βαλκάνια ως μέλη μιας οικογένειας δυτικών χωρών, ενσωματωμένων σε ευρωατλαντικούς θεσμούς, ως χώρες που συνεργάζονται βάσει κανόνων και θεσμών. Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν μια περιοχή που βασίζεται σε διαταραχή και δυσπιστία. Νομίζω ότι το είδαμε πιο καθαρά στο Μαυροβούνιο, όταν οι Ρώσοι υποστήριζαν το πραξικόπημα του 2016, το οποίο ήταν μια εξωφρενική κίνηση για να εμποδίσει το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στη Δύση», τόνισε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι δυνατό για κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί, ο Palmer είπε ότι δεν είχε πληροφορίες που να τον οδηγήσουν να πιστέψει κάτι τέτοιο. «Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι τελείωσαν προσπαθώντας να προκαλέσουν προβλήματα στο Μαυροβούνιο και στα δυτικά Βαλκάνια και από ότι βλέπουμε σε όλη την περιοχή», επεσήμανε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνει η Βόρεια Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο, αν και είναι ένας αρκετά φιλόδοξος στόχος.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει το μέλλον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Palmer δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία στο Σύνταγμα για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στο Σεράγεβο.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο θα συμφωνήσουν για τις εκλογικές συνθήκες και ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στις εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο.

«Το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, ειδικά στους τομείς της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου. Θα θέλαμε να δούμε επιτυχημένες νομικές διαδικασίες εναντίον εκείνων που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της Olivera Lakic», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Μαυροβούνιο να σημειώσει πρόοδο στα κεφάλαια 23 και 24, τα οποία επικεντρώνονται στο κράτος δικαίου, προκειμένου να κλείσουν τα κεφάλαια που άνοιξε στην πορεία του προς την ΕΕ.

Ο Palmer επανέλαβε ότι με αυτήν την επίσκεψη, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην περιοχή ότι εάν εργάζονται σκληρά και εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να προχωρήσουν./ibna