Η μερική εξόφληση του ΔΝΤ και τα κέρδη

Η μερική εξόφληση του ΔΝΤ και τα κέρδη

Στη μερική αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ (όλη η προετοιμασία είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση), αναμένεται να προχωρήσεις εντός Σεπτεμβρίου η σημερινή κυβέρνηση. Την προσεχή Παρασκευή θα τεθεί επισήμως το αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε αναγγείλει τον στόχο για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αλλά είχε ολοκληρώσει και τα ουσιώδη βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει την τότε επικεφαλής του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η ίδια είχε καλωσορίσει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει και η Γερμανία. Επίσης, τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφενός έθεσε επίσημα το αίτημα της αποπληρωμής στον ESM και αφετέρου παρουσίασε το αίτημα αυτό στο EuroWorking Group το οποίο είχε δώσει «πράσινο φως».

Εργαλεία για την απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα εμπεριέχονται στη δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Το πρώτο μέτρο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα από τον ESM καθώς το επιτόκιο του Ταμείου είναι υψηλότερο από του ESM. Οι πόροι για την επαναγορά των δανείων μπορούν να προέρχονται από τρεις διαφορετικές πηγές. Στις δύο πρώτες, είτε ο ESM δανείζει την Ελλάδα για να εξοφλήσει τα δάνεια ΔΝΤ είτε αγοράζει απευθείας τα δάνεια. Στην πρώτη περίπτωση οι αποπληρωμές εκτείνονται σε ορίζοντα μεγαλύτερο των 30 ετών. Στη δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα δάνεια, το «κέρδος» του ESM είναι προς διανομή με απόφαση του Eurogroup.

Όφελος

Το κέρδος της Ελλάδας από την αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ δεν περιορίζεται μόνο με το κέρδος των 75 εκατ. ετησίως, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, αλλά έχει και ποιοτικό χαρακτήρα.

Αυτός δεν είναι άλλος από την επιρροή στο προφίλ του ελληνικού χρέους της πορείας εξυπηρέτησής του και της βιωσιμότητάς του, με την αναθεώρηση της ανάλυσης των θεσμών για όλα τα παραπάνω να θεωρείται δεδομένη. Μία αποπληρωμή του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ, με τη σύμφωνη γνώμη και την τεχνική βοήθεια από ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα εκπέμψει ένα ακόμα μήνυμα σταθερότητας από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό μήνυμα από ελληνικής πλευράς μετά τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Στόχος είναι αφενός η επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται ο στόχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Έρχονται αναβαθμίσεις

Fitch, Moody’s, Standard&Poor’s και DBRS εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι το προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν σε σταδιακή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Μία τέτοια εξέλιξη έχουν προβλέψει και επενδυτικές τράπεζες όπως η Barclays, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες να μπει στην ομάδα των χωρών που κατέχουν «επενδυτική βαθμίδα» στο β’ εξάμηνο του 2020./ibna