Νέα Επίτροπος Ενέργειας η Kadri Simson – Συντονιστής του European Green Deal ο Frans Timmermans

Νέα Επίτροπος Ενέργειας η Kadri Simson – Συντονιστής του European Green Deal ο Frans Timmermans

Τον καταμερισμό των ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων ανακοίνωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, από την Ολλανδία αναλαμβάνει να συντονίσει το έργο του European Green Deal, ενώ ταυτόχρονα στην ευθύνη του θα είναι ο συντονισμός της κλιματικής πολιτικής, υποστηριζόμενος από την Γενική Διεύθυνση για την Κλιματική Δράση.

Επίτροπος Ενέργειας αναλαμβάνει η Kadri Simson (φωτο) από την Εσθονία με πολυετή εμπειρία στον πολιτικό στίβο της χώρας της, επιπλέον ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών, ως Υπουργός.

«Επιθυμώ η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Η συμφωνία αυτή πηγάζει από την δέσμευση μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές», δήλωσε η Ursula von der Leyen.

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων θα διαθέτει οχτώ αντιπροέδρους, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις.

Τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο, καθώς θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.

Εκτελεστικοί αντιπρόεδροι ορίζονται:

-ο Ολλανδός Frans Timmermans, ο οποίος θα συντονίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Πράσινη Συμφωνίας.

-η Δανή Margrethe Vestager, η οποία θα συντονίζει την ατζέντα για την ψηφιακή εποχή και και θα είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού.

-o Λετονός Valdis Dombrovskis, ο οποίος θα συντονίζει το έργο μιας Οικονομίας που Λειτουργεί για τους Ανθρώπους και θα είναι Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

Josep Borrell (Ισπανία, νυν υπουργός Εξωτερικών): Μια Ισχυρότερη Ευρώπη στον Κόσμο.

Věra Jourová (Τσεχία, Επίτροπος στην Επιτροπή Juncker): Αξίες και Διαφάνεια.

Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί μακρόν αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας.

Maroš Šefčovič (Σλοβακία, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Juncker): Διοργανικές σχέσεις και Προνοητικότητα.

Dubravka Šuica (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία./ibna