«Μιλήστε εγκαίρως» – Εκστρατεία για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στο Κοσσυφοπέδιο

«Μιλήστε εγκαίρως» – Εκστρατεία για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στο Κοσσυφοπέδιο

Σύμφωνα με τους εγκληματολόγους το 59% των θυμάτων βιασμού στο Κοσσυφοπέδιο είναι μεταξύ 11 και 16 ετών, αλλά τα θύματα αυτού του εγκλήματος είναι νεότερα.

Οι ισχυρισμοί ήρθαν μετά την εκστρατεία για τη διατήρηση των βιολογικών στοιχείων σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, υποστηριζόμενες από το Ινστιτούτο Δικαστικής Ιατρικής, την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την Eulex.

Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με πιθανές καταστάσεις που εκθέτουν ευάλωτες κατηγορίες στον κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας.

Η Tarja Formisto από την EULEX, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ιδρύματος Ιατροδικαστικής, δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη όσον αφορά την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

«Αυτό σημαίνει επίσης την έναρξη της εκστρατείας για την οποία βοήθησαν το Ινστιτούτο Δικαστικής Ιατρικής (IFM) και η EULEX. Έχω δύο μηνύματα για εσάς: Πρώτον, ήρθε η ώρα να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους και δεύτερον, τώρα είναι καιρός να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις πράξεις σεξουαλικής βίας και πώς να αντιδράσουμε και να αναφέρουμε τα γεγονότα που αφορούν τα θύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Atifete Jahjaga, η οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής βίας, δήλωσε ότι όλα θα πρέπει όλοι να ενωθούν και να φέρουν ελπίδα στα θύματα αυτού του εγκλήματος.

«Ενωνόμαστε για να δώσουμε ελπίδα και να υποστηρίξουμε τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας, αλλά λυπάμαι που δεν άκουσα τη φωνή των θυμάτων σεξουαλικής βίας που είναι απαραίτητη για να ακουστεί. Είκοσι χρόνια μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, τα θύματα των πολεμικών βιασμών πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά», δήλωσε η Jahjaga.

Από την πλευρά του ο Arsim Gerxhaliu, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, δήλωσε ότι τα θύματα πρέπει να παρουσιάσουν και να αναφέρουν εγκλήματα σεξουαλικής βίας επειδή τα βιολογικά στοιχεία δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Είπε ότι οι πιο απειλούμενες ομάδες από επιθέσεις σεξουαλικής βίας είναι τα παιδιά ηλικίας 11-16 ετών. «Η αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ αυτής της ομάδας ανθρώπων είναι σημαντική», τόνισε./ibna